От балета до класическата скулптура

|
„Силата на въображението: третото око на фотографа и креативността на скулптора” - така е наречена интригуващата съвместна изложба на италианските творци Алба Гонзалес и Лука Бракали, подредена в изложбената зала на СБХ на ул.”Александровска” 22 в Бургас.
Скулптури от Алба, изпълнени в стилистиката на италианската класика и фотоси, запечатали голямата любов на Лука към природата. На нея той е посветил живота си, улавяйки и запазвайки за поколенията с едно щракване красотата и крехкостта в нея на природни забележителности. Фотосите са правени в продължение на 20 години в дългите му пътувания по света, който е обиколил няколко пъти.
В 124 страни художникът с фотообектив търси застрашените зони, за да ги съхрани на лента. ”Предпочитаната от мен тема са рисковите зони Северен и Южен полюс. Аз използвам три форми на изразяване, които се преразказват само в една снимка. Това са субектът, сюжетът, цветът и композицията. За използването на силния цвят и силните тонове ме вдъхновиха творбите на Микеланджело Меризи и Караваджо” - сподели за читателите на "Словеса" Лука Бракали.
Приятелството им със скулпторката Алба Гонзалес потвърждават двете им общи изложби.
През дълъг период от време Алба Гонзалес изминава пътя от балетната сцена до класическата скулптура. И двете изкуства са обединени от мястото си в пространството и взаимоотношенията с него. „Аз бях класическа танцьорка в театъра на Рим. Мисля, че ако не бях изпитала тази хармония на тялото в пространството и движението му в него, никога не бих била в състояние да правя скулптура. Защото съм го почувствувала със собственото си тяло, затова мога да го предам в моите творби” - споделя Алба. Тя работи с бронз, мрамор и камък. Скулпторите в изложбата изобразяват вътрешния човешки свят, в който живеят античните митове и модерното общество. Гонзалес е с отворени сетива за съвремието. Особено я вълнува насилието в него. Подготвя проект в бронз, а след това и в мрамор по темата.
Творбите и на двамата италианци са познати и ценени в много страни. Публиката ги свързва със съвременното изкуство, посветено на извечни теми като природата и красотата.
Атрактивната изложба осъществи Община Бургас със съдействието на Италианския културен институт в София, дружеството на СБХ, почетния консул на Тоскана за България адв. Алесандро Бузони и под патронажа на посланика на Италия в България Н.Пр.Стефано Бенацо. След 10 октомври изложбата ще бъде експонирана в София.
 

Радка Балева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *