“Очарованието на Дунхуан” на сцената на НДК

|
Величественият китайски празничен спектакъл с песни, танци и инструментална музика „Очарованието на Дунхуан” е шедьовър, който е създаден след три години усилена творческа работа. В зала 1 на НДК ще можем да го видим на 8 февруари от 19 ч.
През 2004 г. Оперният ансамбъл на провинция Гансу изпълнява „Очарованието на Дунхуан” на церемонията по откриването на Първия международен китайски (Шенджен) панаир на културната индустрия.
През 2006 той е игран на церемонията по откриването на Фестивала на китайското изкуство в Казахстан, както и в Малайзия. Освен това, Ансамбълът е поканен да участва в церемонията по откриването на Фестивала на китайското изкуство, който се провежда в Сирия през март 2008, и да гастролира по време на Третата среща на министрите от Форума на държавите за китайско-арабско сътрудничество в Бахрейн през май 2008.
През 2005 г. Ансамбълът е обявен от китайското Министерство на човешките ресурси и Министерството на културата за Национален културен колектив от изключително значение.

В три сцени – Грациозните танци от стенописите, Вечната грация на силата, Хармония на божествено, земно и човешко – ансамбълът ще представи за първи път в България чрез музика и танци картини от най-известните стенописи от пещерите Магао, разположени в околностите на гр. Дунхуан, както и най-известните персонажи от будистката религия:

• Апсари - феи, която носят на хората успех и щастие. Грациозните танци показват тяхното чудесно настроение; песента е молитва към апсарите и изразява копнежа за прекрасен живот.
• Могъщият бог на ваджрата - като музика и танц, „Могъщият бог на ваджрата”, символизира силата на справедливостта и бога – опора на човечеството. С особена яркост и живост картината изразява енергията на танца и песента.
• Бодхисатва с хиляда ръце - Чудотворната Бодхисатва с хиляда ръце е тази, която благославя света. Нейните вещаещи добро ръце вечно се променят, блестят и очароват. Те символизират неизброимите милостиви ръце, които спасяват живота.


Изпълнява се старинна музика на традиционни китайски инструменти:

• Пипа - това е четириструнна лютня с крушовидна форма. Тя е един от най-традиционните китайски инструменти и преобладава на стенописите в пещерите Могао. Рояк феи четат стихове и танцуват като си акомпанират на пипа. С особена яркост и живост картината изразява енергията на танца и песента.
• Барабани - изпълнение на барабан от ехопата на западната династия Вей (преди 1800 години). Танцът е направен въз основа на материал от традиционната китайска музика и пресъздава мъжеството и храбростта на древните воини.
• Гуджен - Гуджен е традиционен и особен китайски музикален инструмент. Той е от семейство цитрови на струнните инструменти. Тези танци и песни от стенописите на комплекса Могао съчетават изпълнение на гуджен и танц с меч, игран в епохата на династията Тан (627-649 г. от н.е.). Той показва една ярка сцена, в която свирят на гуджен и се упражняват в бойното изкуство У-Шу.


Масови сцени с песни и танци: „Тържественото събитие на Дунхуан” представя честването на празниците в древен Дунхуан. Целият народ ликува!
Заедно с класическата царска музика се изпълняват и популярни народни танци: танц като великолепно модно ревю, танц с ветрила, танц с маски, танц с барабанчета, танц с дълги ръкави...
Всеки показва най-доброто от своето изкуство, както и най-красивите си дрехи. Отварят се широки пътища за напредък на династията Тан (преди около 1300 години).
От своето създаване през 1939 г. Оперният ансамбъл на провинция Гансу осъществява успешно около двеста постановки на голямо разнообразие от опери, сред които „Равнината Сянян”, „Братът Маву и сестричката Доу”, „Трудно е да се срещнем, въпреки близкото разстояние”, „Лунното пони” и „Червен сняг”.
През 1999 г. „Червен сняг” е представен в Пекин за честването на 50-годишнината от създаването на Китайската Народна Република.
От 2001 г. до сега Ансамбълът и неговите артисти са канени да играят спектакли във Франция, Холандия, Белгия, Хон Конг и Макао, което им спечелва блестяща репутация за елегантност и майсторство на изпълнението.
 

По материали на НДККоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *