Още една порция вдъхновение и идеи от Sofia Design Week

|
След обещаващия първи форумен ден на Sofia Design Week, вторият семинар започна с представяне на продуктовия дизайнер Майкъл Мариът.
След него видяхме Валтер Бохач и Юлия Краут от Виена, които се занимават с графичен дизайн. Те представиха няколко проекта, в които сръчно инкорпрорират дизайна в книги или архитектура. Най-забавната им разработка са наивно изглеждащи пиктограми, които служат като информационни знаци в детски комплекс. Освен това двамата представиха и измислен от тях проект за пощенска марка, изобразяваща Австрия. „Дизайнът не е само комерсиален въпрос, той е главно културен въпрос” - заяви още в началото Валтер Бохач.
Малко по-късно сцената бе предоставена на графичния дизайнер Красен Кръстев, който ни разказа за съдбата на българската кирилица. Защото има и такова нещо, както се оказва - българска кирилица, различна от руската, която при това я превъзхожда по четивност и идентичност. Само дето по-голямата част от текстовете на български, включително и този, са написани на руска кирилица. „Ние държим в ръцете си едно съкровище, но нехаем за него - казва Красен Кръстев по отношение на българската кирилица. - Аз мисля, че трябва да запазим своята идентичност и кирилицата трябва да остане.” Дизайнерът е направил опит да кирилизира легендарния шрифт Хелветика, който показа в презентацията си. В четвъртък той ще бъде водещ на творческа работилница.
Неусетно на сцената вече се бе качил френският вихър Нели Бен Хайон. Това, което тя прави, официално се нарича дизайн на взаимодействие (interaction design), но всъщност е много повече. Става въпрос за човек, който си строи вулкан на килима в хола и се опитва да предаде усещането да летиш на човек, който просто си седи.
За нея най-важно е да създава преживявания, а най-често повтаряната дума в представянето й е „небивалици”. „Просто си варя яйцата и създавам тъмна енергия” - каза тя, докато представяше първия си проект, а мотото й е „Ако е безопасно, няма смисъл да го правиш”.
Освен вулкана в хола, тя е успяла да възпроизведе усещането от звуков бум (явление, което се проявява, когато нещо се движи със скорост, по-голяма от тази на звука), като дори го демонстрира в залата. Нели е успяла да симулира полет до Луната, като създава нужните звуци, движения и налягане. Предстои й да разработва още проекти, защото непрекъснато генерира идеи. Тя също ще проведе творческа работилница днес.
След това ни завладя приказното настроение с Десислава Варджиева, която нарече себе си Червената шапчица, а своите студенти в Германия - джуджета. Тя представи графични проекти на възпитаниците си - плакати, списания, корпоративна идентичност и др.
Чак от САЩ бяха пристигнали тримата господа от Rich Brilliant Willing. Те се занимават основно с индустриален и продуктов дизайн, но специфичното при тях е, че използват готови продукти като изходни материали и суровини за продуктите си. Представиха няколко лампи и маса-матрьошка. Споделиха, че за тях най-важното в творческия процес е вълнението от създаването, и че не използват продукти, които не са биоразградими.
Финалът беше сложен с дългоочакваното присъствие на Константин Грчич от Германия, който ни показа, че правенето на столове е нещо повече от изработване на мебели - всъщност то доста повече прилича на любов.
Като за край, с последните си думи той се обърна към младите, едва прохождащи дизайнери с няколко съвета: „Не си мислете, че произходът ви или липсата на връзки ви пречат, или че от вас се очаква да правите неща като по списанията. Светът търси различни неща, а не още от същото. Искат да видят нещо, което не са виждали.”
Форумът на Sofia Design Week приключи, но фестивалът продължава с изложби, прожекции и работилници до края на тази седмица.
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *