Пепе Ромеро разчувства НДК

|
Любимият китарист на испанския крал Хуан Карлос, Пепе Ромеро гостува за първи път в България. Магьосникът на китарата изнесе прекрасен концерт на 5 декември в зала 1 на НДК в рамките на цикъла „Концермайсторите“, организиран от радио Класик ФМ и МТел.
Програмата на Ромеро включваше "Нощ в Мадрид" на Глинка, концерт "Аранхуес" на Родриго и Сюита от балета "Любовна история" на Де Файа, солови творби на Исак Албенис, Хоакин Малатс, Франсиско Тарега.
Маестрото, роден в Малага, е вторият син от "кралската фамилия на китарата" - семейство Ромеро. Баща му, легендарният Селедонио Ромеро, е единственият му учител по китара. Един от последните записи на Пепе Ромеро, записан за УНИЦЕФ - "Песни, на които ме е научил баща ми", е представяне на любимите оригинални композиции на Селедонио. Сред последните му солови записи е блестящата интерпретация на оперни фантазии за китара - "Изкуството на Пепе Ромеро".
Кралят на Испания удостоява Пепе Ромеро и неговите братя Селин и Анхел с рицарско звание на ордена Isabel la Catolica. Музикантът получава също и Premio Andalucia de Musica - най-високото отличие, давано в Испания за принос в изкуството. Той е носител на почетна докторска титла по музика от университета "Виктория", Британска Колумбия.
На концерта в София световноизвестният китарист свири сам и с оркестър Класик ФМ Мтел, с диригент Лучано ди Мартино. И след биса беше изпратен с бурни овации от благодарната и разчувствана публика.
 
Следващия концерт от цикъла "Концертмайсторите" е на 19 декември пак в зала 1 на НДК - Анна Томова Синтова с най-хубавите коледни песни. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *