Пето юбилейно издание на Фотофиеста

|
Не снимайте тук, елате да снимате във ваканционно селище Лозенец - с това обръщение към фоторепортерите започна днес, 22 август, пресконференцията в БТА по повод петото издание на международния фотопленер "Фотофиеста".
За това юбилейно издание конкурсите и изненадите са много. Това научихме от Екатерина Дончева (журналист и водещ на пресконференцията), Георги Папакочев, Лидия Атанасова - Лица, Бейла Даракчиев и Евелина Андреева (гл. секретар на БТА).
Голямата награда отново е автомобил Форд Фиеста. Не по-малко значима за участващите фотографи награда осигурява и Канон, един от спонсорите на проявата - фотоапарат Canon Pro 1. "Каменица" АД осигурява за победителя в конкурса си 300 лева и по 3 каси бира от всеки вид: Каменица Светло, Каменица Бяло, Каменица Екстра, Каменица Тъмно и безалкохолна Каменица 0%. За второ място са осигурени 200 лв. и съответно по 2 каси от бирите, а за трето - 100 лв. и по една каса бира от вид. Едва ли участниците във фотопленера отиват там с камион, така че най-вероятно от наградите ще намажат и приятелите им.
Пленерът се открива на 28 август с обявяването на победителя в конкурса "Баба на годината", а той е фотографът Иво Тонев, снимал баба Елена Лешова. В тазгодишното издание на този конкурс са участвали 24 снимки, а наградата, осигурена от Лъки Холидей е фотосафари в местността Кападокия, Турция. На това фотосафари ще има и курс и конкурс за подводна фотография, сподели Гроздан Грозев, представител на туристическата фирма.
Други конкурси са "България през твоя обектив", организиран от фирма "Стъклен свят", и "Радостта да дишаш свободно", организран от GlaxoSmithKline. Много са и съпътстващите изложби на тазгодишната "Фотофиеста".
С особено вдъхновение Лидия Атанасова - Лица сподели как през тази година организаторите са открили интернет като средство за комуникация и как повечето (близо 80%) заявки за участие във фиестата са дошли именно от Мрежата. Хубаво е, че все още някои откриват интернет. Както е казал народът "По-добре късно, отколкото никога."
Георги Папакочев надълго и нашироко сподели вижданията си за за цифровата фотография и за това как тя не е професионална, а истината все още е в аналоговата черно-бяла фотография. Добре, че Бейла Даракчиев го прекъсна и му напомни, че все пак е на пресконференция, така че присъстващите можехме да чуем нещо и за самите конкурси за черно-бяла фотография, за конкурсите за детска фотография (на лица до 14 години) и т.н.
Изключително интересен момент от предварителната програма на Фотофиестата е вписаната за 29 август от 22 часа проява "Sex on the beach". Предполагам, това събитие ще бъде придружено и с последваща порно изложба. Но така и не можахме да попитаме за това, тъй като веднага след единствения въпрос на журналист пресконференцията беше закрита. Този въпрос беше защо Фотофиестата се рекламира като най-голямото фотографско събитие в България, кой е критерият по който се стига до такова определение. Бейла Даракчиев обясни, че участниците в лятното издание са около 280 души. Ако това е критерият, започващата малко по-късно Фотоваканция в Приморско е по-голямо събитие, тъй като има повече участници. Георги Папакочев се опита да обясни, че не трябва да приемаме рекламата буквално, тъй като в Америка всяко кафене предлага "най-доброто кафе на света". Както споменах, така и не се изясни причината за заблуждаващата реклама, тъй като пресконференцията веднага беше закрита.
Фотофиестата ще продължи от 28 август до 3 септември във ваканционно селище "Лозенец", а ако все още искате да участвате можете да потърсите още информация на адрес www.fotofiesta.org.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *