Петър Андасаров: поетът на действието

|
Когато през това горещо лято се разнесе вестта, че Петър Андасаров е навършил 2 по 35, отначало в София и страната никой не повярва. Има много хора, които пишат стихове. Сред тях някои са поети, втори – добри поети, трети – много добри поети. Обаче в днешно време (а и винаги е било така, с изключение донякъде на един определен период), та в днешно време не е достатъчно да бъдеш и много добър поет. Не защото поетът е длъжен, както гласи една прословута формулировка, да е преди всичко гражданин, а после – поет. А защото трябва да участва в създаването на действителността – не само да я пресъздава, наблюдавайки я отстрани и най-често критикувайки я сърцато.
Точно такъв поет на действието е Петър Андасаров. Той създаде вестник, съществуващ вече 15 години - “Застраховател прес”, който се превърна в истински историограф на застраховането и биограф на застрахователните дружества в България. През тази своя юбилейна година Андасаров издаде не стихосбирка, а книгата “Строители на съвременното българско застраховане” - книга, посветена на неговата днешна история.
Така че той успя нещо, което се удава на малцина поети – премина от думите и метафорите към конкретни действия и дела и по този начин даде пример как поетът може да живее не в кула от слонова кост, а в действителността - и да я съгражда.
На 30 ноември т.г. в препълнената с близки, приятели и почитатели зала №7 на Националния дворец на културата се проведе юбилейна поетична вечер на Петър Андасаров под наслов “Слънце между нас”. Тържеството бе организирано от Съюза на българските писатели със съдействието на НДК.
Вечерта започна с музикално изпълнение от известния композитор и пианист Ценко Минкин, на чийто фон поетът прочете едно от своите емблематични стихотворения. Николай Петев – председател на СБП, прочете поздравителни адреси до юбиляра от президента Георги Първанов и от Управителния съвет на СБП, а поетесата Елена Алекова – от заместник-министъра на културата Надежда Захариева.
“Вашите книги, повече от 20, показват силното Ви перо в поезията, документалистиката и публицистиката. Поет със съзерцателна нагласа, Вие често ни връщате в детството и родния дом, вълнуваме се от актуалните теми за отчуждението и урбанизацията. Книгите ви по удивителен начин съчетават романтиката на мечтателя с прецизността на изследователя – с топлотата на влюбения човек. И всичко това, подчинено на Вашия специфичен усет към словото. Тези качества правят творчеството Ви обичано и търсено, необходимо на обществото ни”, се казва в поздравителния адрес на президента Първанов.
Вдъхновено и проникновено слово за творчеството и жизнения път на Петър Андасаров произнесе поетът Евтим Евтимов. В него той акцентира на особения поетичен свят на Андасаров и на неговия метафоричен език: “Аз вече не се изненадвам от неговите самородни търсения и открития, не питам откъде му хрумват тези великолепни метафори. Родната му Елешница е оградена от три планини – Рила, Пирин и Родопа. Това значи, че той пие сила от реките на тези три планини, от три извора суче млякото на поезията и затова, както се пее в народната песен, от едно гърло три гласа излизат. Само който има сетива за поезия, само той може да се докосне до многообразието на неговата поезия”.
Петър Андасаров изнесе авторски рецитал и за изненада на мнозина от присъстващите се прояви като добър рецитатор. А виртуозът Ценко Минкин с добре познати откъси от класически творби създаваше необходимия музикален фон на многопластовата поезия на юбиляра.
 
Помислено до цвят с пчела
Петър Андасаров
 
В средата съм на лятото. А иде краят.
Затуй така забързано живея –
по всичките посоки на безкрая
като пчела за цвят копнея.
 
А може да ме срещне слънчев удар
или вихрушка смъртоносна;
и в нечии очи да е същинска лудост
стремежът ми – до цвят да се докосна.
 
Но мен ми стигат миговете на пчелата,
когато с устните на цвят денят й пее.
И тя – в магията на светлината
забравя просто че живее...
 

В края на рецитала Петър Андасаров като домакин благодари на всички за присъствието и вниманието и сподели, че замисълът му за вечерта е бил да съгради чрез музиката и словото една литературно-музикална къща, в която всички да се почувстват като у дома си и в която винаги да бъдат добре дошли.
И които се бяха потопили в магията на музиката и словото, така се чувстваха...


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *