Пламен Дойнов подреди българската поезия на 90-те

|
На 26 ноември в Червената къща издателство "Просвета" представи внушителния двутомния труд на Пламен Дойнов "Българската поезия в края на ХХ век".
Водещ на премиерата беше редакторът от издателството Владимир Попов, който прочете кратък текст за новата книга, част от поредица „Нова българска критика“. По-обстойно книгата представи Михаил Неделчев, подчертавайки огромното значение на труда на Пламен Дойнов за сегашните и бъдещите литературни историци. Основата на "Българската поезия в края на ХХ век" всъщност е дисертацията на Пламен Дойнов (който освен всичко друго е и преподавател в Нов български университет, директор на програма "Език и литература"). Но издадените от издателство "Просвета" два тома са по-разширени, има и много допълнения. "Невероятно е неговото (на Пламен Дойнов) историографско самосъзнание, неговото усещане за значимостта на събитията в които и той участва, неговото знание за това, че трябва да бъдат описвани всички тези неща...", каза Михаил Неделчев и допълни: "Уникалното наистина в това изследване е, че Пламен Дойнов наистина се отнася от страна с голямо доверие от начина по който литературата мисли сама за себе си през 90-те години, начина по който литературата сама се описва в хода на своето разгръщане и същевременно той е и пределно критичен и взискателен, включително към термините, които се употребяват..." Михаил Неделчев сподели и своята теза, че литературата от 90-те години на 20. век е необозрима - теза, която Пламен Дойнов няколко пъти споменава в книгата си и успешно оборва.
Със "след като е подредена поезията, всичко е наред" завърши пространното изложение на Михаил Неделчев.
Авторът благодари на издателството и на всички присъстващи, прочете две стихотворения от "Българска антология", след което разказа няколко свои истории от 90-те години. В споделянето на мемоари от онова време се включиха и Петър Чухов, Мирела Иванова, Митко Новков и др.
Книгата можете да намерите в книжарница "Български книжици" (част 1 и част 2).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *