Площадът пред „Света Неделя” става арена за второто издание на “Бъскърс фест” в България

|
Вторият по рода си фестивал на уличното изкуство в България ще се състои на неслучайна дата: 17 септември - Денят на София, но също така и празника на вярата, надеждата и любовта.
Събитието е организирано от TEREN Music със съдействието на Столична община и ще отбележи подобаващо деня на столицата, представяйки най-колоритните й лица – уличните артисти. Вторият по рода си уличен фестивал в България носи името Buskers Play Out и ще продължи повече от 6 часа.

Между 16 и 22 ч. на 17 септември столичани ще могат да усетят атмосферата на улицата заедно с талантливите й артисти в откритото пространство пред площад „Св. Неделя”. Фестивали, посветени на творците на улицата, или т.нар. „buskers festivals”, са популярни от години по света, а първият подобен в България се състоя в началото на тази година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„След еуфорията от фестивала на уличните артисти в България на закрито в университета, веднага потърсихме и начин да продължим инициативата. Считаме, че така подкрепяме идеята за промяна на нагласата към изкуството на улицата в страната, представяйки артистите в различна светлина - обясни Илиан Кокаларов от Teren Music. - Радваме се, че срещнахме подкрепа и от Столична община, за да направим втория уличен фест реалност и то точно в Деня на София. Вярваме, че събитието ще даде още по-голяма платформа за изява на талантливите артисти и все повече хора ще оценят и подкрепят изкуството им“, допълни Илиан.

Част от програмата на фестивала включва нестандартните перкусионни изпълнения от Street Percussion Band, джаз-суинг загадъчността на Train Station, както и уникален афро денс пърформанс в тялото на Aisha от “Joko Dance” и др. За да може да обхване широк спектър от дейности, които впечатляват и забавляват, в събитието ще се включат акробати, жонгльори, актьорски формации и др. Освен артистите, включени в официалната програма, Buskers Play Out предвижда изява на всеки, които иска да покаже уменията си „на улицата“, чрез записване пред площад св. Неделя между 12 и 14 ч. в самия ден на събитието.
 

По материали на Терен МюзикКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *