Поезия и музика в читалище Николай Хайтов

|
На 3 октомври в литературния салон „Дамян Дамянов” на читалище „Николай Хайтов” в столицата се състоя литературно-музикална вечер, посветена на Деня на поезията и музиката - 1 октомври. Вечерта бе водена от председателя на читалищното настоятелство поета Иван Баджев.
В началото той предостави думата на литературния критик Петко Тотев, който приветства присъстващите поети и почитатели на поезията, като подчерта, че в днешния глобализиран и материален свят поетите са призвани да защитават библейската истина, според която в началото е било и ще бъде Словото, а не цифрите и финикийските знаци.
В последвалото литературно четене се включиха поетеси и поети от различни поколения като Василка Хинкова и Кинка Константинова, Драгомир Шопов, Георги Драмбозов, Иван Баджев, Георги Ведроденски, Иван Беловски, Димитър Милов, Иван Есенски, Боян Ангелов, Димитър Христов, Петър Динчев и други.
За изненада на мнозина своя поетична творба прочете и известният от близкото минало журналист-международник Крум Василев. Българският поет от град Тараклия Димитър Боримечков поднесе поздравление от нашите сънародници в Молдова и припомни, че се навършват 15 години от основаването на българското читалище там, след което прочете две свои стихотворения.
Преподавателките от музикалните школи към читалището Георгиева и Иванова изпълниха вдъхновено и виртуозно на пиано и цигулка музикалните произведения „Романс” и „Концертино” от композитора Парашкев Хаджиев.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *