Покана за концерт на старинна музика

|
Музикантите от консорта за старинна музика Concerto antico и католическата енория „Св. Йосиф“ в София ви канят на тържествен Коледен концерт, с който ще отпразнуват с музика светлия празник Рождество Христово. Концертът ще се състои на 30 декември от 19:30 ч. в католическата катедрала „Св. Йосиф“ (ул. „Κняз Борис I”, 146). Изпълнителите Ивайло Данаилов и Звезделина Йорданова – цигулки, Ивайло Донков – тенор, Миглена Павлова – сопран, Станислава Георгиева – континуо и Янко Маринов – орган & континуо ще представят шедьоври от бароковата епоха: творби от Бах и Хендел, техния учител Дитрих Букстехуде и вдъхновилия ги с виртуозния си италиански стил Антонио Вивалди.

В програмата ще прозвучи известният и любим на публиката Kонцерт за две цигулки в ла минор от Антонио Вивалди; църковната кантата Herr, wenn ich nur dich habe [BuxWV 39] (Господи, ако имам само теб) и соло композиции за орган – Magnificat primi toni [BuxWV 203] и Прелюд в g [BuxWV 150] от Дитрих Букстехуде; рядко изпълнявана латинска католическа църковна музика от Хендел – Salve Regina [HWV 241] и Laudate pueri Dominum [HWV236] за глас, две цигулки и басо континуо (творба съхранена в най-ранния стигнал до наши дни автограф от ръката на Хендел); части от Месата в си минор от Бах [BWV 232] и от ораторията „Израел в Египет” от Хендел [HWV 54].

Вход свободен. Организаторите любезно призовават почитателите на старинна музика да направят дарения, необходими за поддръжката и обновяването на скъпоструващите инструменти.


Консортът за старинна музика CONCERTO ANTICO (The Consort of Early Music CONCERTO ANTICO) е основан през 2000 година от Янко Маринов, за да отбележи официалната визита на Н. В. Маргрете ІІ кралица на Дания в България. Оттогава ансамбълът има активна концертна дейност, реализира записи и семинари, следвайки не толкова призива за “автентично звучене”, а търсейки първообраза на музиката и значението му за духовността на всеки един от нас. Стремят се да въплътят в практика учението за афектите, реторичните (поетични) фигури, изграждащи музиката на епохата, връзката на човека с хармонията на космоса. За да представя не само камерни творби, но и големи ораториални произведения консортът привлича както инструменталисти, така и певци.

През 2012 г. предстои осъществяването на новия музикален проект „Изток – Запад – по пътя на хармонията”, в който се предвижда и световната премиера на няколко „новооткрити” и „възстановени” по единствен екземпляр партитури с камерна музика от северно-германски барокови автори.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *