Порив на вълна

|
Морето в цялата си мощ „нахлу” в бургаската галерия „Пролет” с картините на Ненко Токмакчиев. Именитият художник показва 18 акварелни платна, голяма част от които са вдъхновени от морската стихия. Устремени по пътя си вълни, пейзажи, лодки и пристани разказват за едно необятно, много синьо, до болка познато, и в същото време лично Ненко Токмакчиево море.
„Морето за мен е душевност, винаги различна, непрекъснато изменяща се. То е част от един живот”, споделя Токмакчиев. Той не просто рисува морето, а живее с него, зарежда се от силата му всеки ден и носи образа му в себе си. Но художникът обича не спокойното, а бурното море, в което „има много енергия, живот, има и радост, и скръб”.
Ненко Токмакчиев е сред най-добрите ни художници акварелисти. Завършил е специалност „Сценография” в Художествената академия през 1957 г. Той е един от основателите на групата на художниците в Бургас, носител на приза „Художник на годината” на морския град.
Има многобройни участия в изложби в цялата страна, Франция, Австрия, Холандия, Унгария, САЩ, Япония, Сирия, Алжир.
Изложбата акварел на Ненко Токмакчиев представя изключително нови творби и може да бъде видяна до 13 май. Афишът на галерия „Пролет”, наложила се като стойностно артсредище, включва още изложба на пловдивския живописец Станимир Видев, представяне на талантливия скулптор, живеещ в Истанбул Зиятин Нуриев и гостуване на Милко Божков.
 

Лора СтаматисКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *