Построяване на първото кино в Балчик е каузата на Деветия международен фестивал за късометражно кино “В Двореца”

|
През последната година и половина в България от общо 200 излъчени по кината филми, 7 са направили бокс офис, което за нашите стандарти означава, че са имали над 100 000 зрители. Два от тези филми са български. За съжаление жителите на Балчик няма да могат да гледат нито един от тях докато те не бъдат излъчени по телевизията или пуснати на DVD.
Причината е проста - в Балчик няма кино. Това само по себе си е парадокс, защото именно този морски град е емблематично “кинаджийско” място, което отдавна надхвърли рамките на България. Всяка година там се провежда един от най-значимите международни фестивали за късометражно кино - “В Двореца”. Броени дни ни делят от деветото издание, което тази година ще се проведе от 18 до 25 юни.
Нещата вече изглеждат традиционни - традиционен е огромният интерес към събитието, доказателство за което са делегатите, идващи от над сто страни и всички континенти, традиционно е в журито да участват “емблеми” на световната киноиндустрия, каквито тази година са една селекционерка на наградите Оскар, една носителка на престижната статуетка и една икона на европейското кино; традиционен и напълно разбираем е и интересът на българските кино и телевизионни творци към събитието.
Жителите на Балчик вече не се изненадват, ако сутрин се редят за банички в местната пекарна редом с имена като Кшищов Зануси или криейтив директора на Google Джи Лии, или пък главния продуцент и директор на 20th Century Fox Санди Либерсон. Защото фестивалът отдавна е станал част самия град и жителите му се радват като на свое отроче. Това, което може да попречи на развитието на Балчик като фестивална дестинация обаче, е липсата на инфраструктура, която да поддържа иначе качествените културни събития.
Затова новината от фестивала тази година е, че за първи път "В Двореца" има своя кауза и тя е да се построи кино в града.

Средствата за построяването на киното ще бъдат събрани като безвъзмездна помощ от дарители - частни лица, институции и организации - на открита специално за целта сметка от фондация “Тринадесет века България”. Фондацията застава зад инициативата заедно с голяма част изтъкнати български артисти, повечето от които ще пристигнат в Балчик по време на фестивала, за да участват в него и да подкрепят идеята. Между тях са имена като Илка Зафирова, Елена Петрова, Теодора Духовникова, Чочо Попйорданов и много други.
 

По материали на организаторите
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *