Представиха най-добрите филми за екстремни спортове

|
Музика, енергия и много адреналин изпълваха въздуха по време на шестото издание на Exit Extreme Film Festival. Всички изкушени от екстремните спортове се събраха, за да се забавляват заедно в края на лятото - някои сред публиката, а други по рампите и пистите и във водата. След ден, преминал в демонстрации, състезания и недвусмислена проява на лудост от страна на участниците, когато изгряха звездите, стана време екстремните изживявания и забавленията да се преместят на сцената.
Малко след това беше представена и най-важната част от фестивала - най-добрите български филми за екстремни спортове, направени през последната една година.
През деня можеха да се видят демонстрации в стил „не правете това вкъщи” на всевъзможни популярни или не чак толкова екстремни спортове: уейкбординг, мотокрос, скокове със ски и сноуборд, планинско колоездене, парапланеризъм, слаклайн, паркур, маунтинборд, блейд, скейтборд.
Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Публиката можеше да се порадва на впечатляващите изпълнения на ентусиастите, а те самите се раздаваха и забавляваха като за последно. Имаше конкурс за най-добър трик с байк.
Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева


Кулминацията на екстремното шоу беше демонстрацията със стънт байкове. В нея главен герой беше небезизвестният Крейзи Мартин, който по фестивална традиция остави половината си задна гума по казиченския асфалт. Освен него развълнуваните фенове видяха и дрифт с BMW E30 и кола за картинг.
Вечерното шоу беше открито с впечатляваща въздушна акробатика, която показа, че екстремните изпълнения могат да бъдат и елегантни и нежни. Грациозната танцьорка изви своя въздушен танц с такава лекота, сякаш летенето е най-естественото нещо за нея.
Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева


И като си говорим за танци, на сцената след нея се появиха момчетата от Electric Force Crew - една от най-известните брейк формации в страната. Не че досега публиката беше стояла безучастно, но те я накараха да избухне. “Electric Force изригват, а дори не карат нищо, - каза за тях водещият. - Само една сцена и малко музика.” Трудно е да си представиш, че тези хора имат същите мускули, същите кости и същите тела като твоето, и въпреки това могат да правят невъобразими неща с тях.
След това артистите от Fire Soul запалиха факлите си, а заедно с тях - и доброто настроение сред публиката, и показаха какво значи огнено шоу. Техният спектакъл беше вълшебно преживяване - не просто подмятане на пламъци, а танц, живот, мисъл, при които душа, тяло и огън се сливат в едно. И разбира се, е неописуемо красиво да го гледаш.
Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

Cнимка © Петя Митрева

После дойде времето за филмите. А те за секунди те преобръщат с главата надолу, спускат те от две хиляди метра височина, хвърлят те във водата, затрупват те със сняг, завъртат те лудо из градските улици, показват ти невероятни гледки и накрая те слагат да седнеш на една маса със спортистите.
Фестивалът откри с чуждестранен филм, посветен на скално катерене. След него бяха представени филми за парапланеризъм, ски и сноуборд, каскади, маунтинборд, скейтборд, сърф, уейкбординг, рафтинг и блейд.


 
Всички те показаха, че 1. в България качествено се практикуват екстремни спортове и 2. в България се правят качествени филми за екстремни спортове. Колкото и патетично да звучи, няма как да не се зарадваме, че има млади (и не само!) хора, които имат желание да укротяват вятъра или снега например, и също такива други хора, които имат желание да продуцират и заснемат това, за да го покажат и на тези от нас, които предпочитат да имат покрив над главата си.

 
А филмите показаха същото, което и демонстрациите - че нашите хора определено си ги бива, щом стане дума за екстремни спортове. Дали ще е саботаж на градския консерватизъм като паркура, скейта и блейдове, овладяване на стихиите като сърфа, рафтинга и сноуборда, или вечното желание да надскочиш собствените си възможности като катеренето и колоезденето - има достатъчно хора, които виждат красота и смисъл в това. А ние, „всички останали”, можем да им се радваме и да опитаме да споделим емоцията с тях. Да се питаме какво ли е да летиш. Да настръхваме в мига, когато видим някого да пада от високо, а после да отпускаме сърце, осъзнали, че няма страшно. Да се почувстваме поне за малко свободни и силни. Да закачим малко от мечтателския и авантюристичния дух и „не ми пука” настроението на спортистите.
Много от участниците в прожектираните филми споделят, че за тях екстремният спорт е начин на живот и че се чувстват най-живи когато го практикуват. Хубаво е, че тези филми ни карат да се замислим действително кое ни кара да се чувстваме живи и какво точно ни е нужно, за да сме щастливи. Оказва се, че на някои им е достатъчен и силен порив на вятъра или малко прясно нападал сняг.
Равносметката от фестивала тази година - много изпита бира, някоя-друга драскотина и пълно презареждане на батериите. Можем само да очакваме, че Exit Extreme Film Festival 2012 ще ни покаже още повече красота, свобода и динамика.
 

Десислава Гичева


Cнимки - Петя Митрева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *