Предстоящият сезон в Модерен театър

|
Модерен театър посрещна своя втори чуждестранен гост-режисьор. След македонския режисьор Слободан Унковски, репетиции започна и Вилле Виртанен.
Финландският режисьор и актьор пристигна, за да работи с Филип Аврамов върху моноспектакъла “Пещерният човек”, който ще бъде третата премиера, подготвяна за откриването на Модерен тетатър през месец март.

Вилле Виртанен, освен като театрален режисьор, е известен и като телевизионен, филмов и театрален актьор. Сценарист е на телевизионни филми и сериали. През 2001 година е издадена и автобиографичната му книга “Полудяване”, в която той разказва какво е да учиш актьорско майсторство във Финландия. ”За да бъдеш артист, трябва да полудееш” твърди в нея авторът.

През 2002 година печели наградата VENLA за най-добра мъжка роля в един от най-популярните телевизионни сериали на Финландия. Телевизионният сериал “Полетата на Карелия”, на който той е сценарист и режисьор, печели през 2008 година наградата на публиката за най-добър драматичен сериал. Късометражният филм “Въртележка”, в който Вилле Виртанен играе, получава наградата за най-добър актьорски екип на Прест филм фест – Франция през 2002 година, а филма “Черни очи”, в който играе и е режисьор, е включен в специалната селекция на Берлинския филмов фестивал през 2008 година. За участието си във филма “Сауна” е номиниран за най-добър артист на фестивала в Торонто през 2008.

В тетаралния му репертоар като актьор са включени участия в спектакли като "Хамлет", "Ромео и Жулиета", "Война и мир", "Властелинът на пръстените" и др. Театрална награда няма само защото във Финландия не се връчват такива награди, както казва Виртанен.

Спектакълът с участието на Филип Аврамов в България е шестата му постановка на “Пещерният човек”. Четири от тях са на финландски сцени и една в Швеция. Те се играят при пълни салони на много международни театрални сцени.

Автор на пиесата е Роб Бекър. „Пещерният човек” е най-дълго съществуващото one man show за цялата история на Бродуей. Пиесата е преведана на 16 езика и с успех се играе в повече от 30 страни на света.

.... Мъжът и жената. Вечната война между половете, ин и ян, единство и борба на противоположностите. Привличат се като магнити, но никога докрай не вникват един в друг...

Защо? Къде е причината? Въпрос без решение, което човечеството търси векове наред...

Диалог насаме с публиката.

Името на Роб Бекър придобива световна слава благодарение на една единствена пиеса, станала световен хит –„Пещерният човек”, написана в периода 1988-1991 г. През 1995 година е премиерата й на Бродуей на сцената на Helen Hayes Theater. През 1996 г. е вписана в Книгата с рекордите на Гинес като най-дълго играещото се соло-шоу на Бродуей и държи този рекорд до днес. Спектакълът в изпълнение на самия Бекър е изигран 700 пъти само на Бродуей, а след това - повече от 1600 пъти в 160 града на САЩ.

За значението на „Пещерния човек” в съвременната американска култура свидетелства и фактът, че бившият кмет на Ню Йорк – Рудолф Джулиани, обяви деня 18 юли за ден на Пещерния човек и кръсти 44-та улица в Западен Ню Йорк с името "Улица на Пещерния човек".
 

По материали на Модерен театър
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *