Предфестивалната програма на “Антистатик”: вечери на лекцията – пърформанс

|
Б brain С store П project-склад за креативни концепти, Асоциация „ИнформБюро“ и Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представят на 31 март (събота) и на 1 април (неделя) от 18.30 ч. в зала „Гъливер” Антистатик – фестивал за съвременен танц и пърформaнс (2–7 април) и предфестивалната програма: вечери на лекцията - пърформанс.

На 31 март (събота) от 18.30 ч. - Product of Circumstances (документален, лекция пърформанс на Ксавие льо Роа, 1998) въведение в лекцията-пърформанс с лектор Ангелина Георгиева (България), последвана от прожекция.

На 1 април (неделя) от 18.30 ч. - The Last Performance (документален, лекция пърформанс на Жером Бел, Франция; 2005) въведение в лекцията-пърформанс с лектор Ангелина Георгиева (България), последвана от прожекция.

Филмите се представят с приятелското съдействие на Unfriendly Takeover.

Лекцииите са на български език. Филмите са в оригинал.
Вход за отделна прожекция: 2 лв.

Десет чужди и български продукции представя Петото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”. Между 2 и 7 април Брейн Стор Проджект, Център за култура и дебат “Червената къща” и Асоциация „Информбюро” отново ще дадат в София платформа на авторски сценични форми, които представят най-новите тенденции и практики в граничните зони на изкуствата между танц, пърформанс, физически театър, визуални изкуства, музика и интерактивни формати.

Фестивалът открива на 2 април в Червената къща със силна доза смях. Какво става с тялото ни, докато се смеем? Какво се случва с другите, докато се смеем? Антония Беер (Германия) идва на „Антистатик” с концертна версия на „Партитури за смях” - представлението, което я налага на международната сцена като провакативно име, което трябва да се следи. Вечерта на откриването носи и още едно събитие – премиерата на българската продукция „Ако нямате шедьовър, заемете се с нещо друго”, в която младите артисти от „Гараж колектив” се обединяват с Галина Борисова като ментор и драматург. Те се разравят из архивите на модерния и съвременен танц и във формата на лекция-представление коментират техните „шедьоври”. Размишлявайки върху вече създаденото и анализирайки настоящето, артистите задават въпроса: можем ли да бъдем оригинални днес? Ще видим вече „пълнометражната версия” на продукцията, част от която се представи в рамките на проекта „три3ависим” на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства (ГСИИ) към САБ.

В тазгодишната програма на фестивала фокусът определено пада върху явлението «базирани в Германия». Сред шестте представления, гостуващи от Федералната република, пет са дело на или с международни артисти. Те идват от най-новите центрове и програми за танц в Берлин и Гисен, които допринасят Германия днес да се наложи като следващия международен център за съвременен танц. Елизабете Фингър ще представи необичайното си и провокативно соло «О». Тя е от Бразилия, завършва във Франция, но в последно време е привлечена от Берлин. „О” е последната серия от „студии за чудовищното”, които Фингър разработва през последните години. „О” като пропаст, като вертиго, където се надхвърлят граници и представи – какво ли съществува отвъд тях?
Още едно екзотично присъствие на фестивала е Зейна Ханна. Тя е от Бейрут и, както казва, в зависимост от настроението е изпълнител или хореограф, танцьор или режисьор. Зад работите й стои сериозно образоване в Сорбоната и отново в Берлин, където понастоящем е установена. На „Антистатик” тя идва с инсталацията – пърформанс „Never live twice” („Живей само веднъж”), в която по неповторим начин съчетава движение, визия и звук. Зрителите ще станат свидетели как заснета на видео хореография постепенно се превръща в основа за създаване на живо на истинска картина. И още една пърформанс-инсталация ще бъде показана на „Антистатик”. След премиерата на проекта „три3ависим”, зрителите отново ще имат възможност да преживеят „Zoom In” на Виолета Витанова и Венелин Шурелов – едни от водещите имена на новата българска сцена в изпълнителски изкуства. Една пърформанс-инсталация, в която изразните средства са сведени до минимум и на фокус попада най-„анонимната” част на тялото – човешкият гръб, поставен в необичайна среда.

Съчетаването на различни изкуства е в основата на артистичната практика и на Тиан Ротевил. Той завършва „Музикална композиция” в Кралската консерватория в Хага, учи танц в Австрия, а в момента и „Хореография” в Центъра за танц HZT в Берлин, където се отдава на изследването на звук, движение и език като единно цяло. В работите му звукът присъства като процес, който може да се материализира в музика, в език/ тексто, но и в чисто усещане. Сътрудничи с едни от звездите на международната сцена като Дейвид Замбрано, Джереми Уайд и др. На „Антистатик” ще представи изключително забавното и находчиво музикално-танцово соло „Soulsqueezing” (нещо като „Да изстискаш душата”), което е обявено за откритието на тазгодишния фестивал Tanztage в Берлин.

И още една продукция от Германия, този път и с българско участие, ще бъде представена на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”. Това е “Velocity Pumps” („Скоростни помпи”) – колективна работа на Роуз Беерман и Теса Тайсен от Федералната република заедно с Ива Свещарова (България). И трите преминават през новаторската програма „Хореография и пърформанс” в прочутия Институт за приложно театрознание в Гисен. В представлението те изследват образа на женското тяло, създаван в съвременната фитнес-култура, като се подлагат на напрежението на пози, взаимствани от културизма и бодибилдинга. Като „особено освежаващо със своята комичност и ирония”, определя представлението престижният вестник „Фракфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Ива Свещарова е и другото действащо лице в пърфоманса „Музей на хигиената”, който създава заедно с Вили Прагер. В него авторите „упражняват” собствена позиция към понятието за „хигиена”, като преработват произведения от сферата на визуалните изкуства, пърформанса и техники на класическата борба. Получава се напрегнато взаимодействие между две тела отвъд нормите на „общественото хигиенизиране” в процес на произвеждане и противопоставяне на своите сили, до пълно изтощение.
И ако фестивалът открива с въпроса за шедьоврите в съвременните изкуства, накрая той показва истински шедьоври и пита за материалната стойност на произведението на изкуството изобщо. За първи път в България ще могат да се видят скулптури на Франц Вест – австрийския визуален артист, удостоен с наградата „Златен лъв” за цялостно творчество на Венецианското биенале, 2011 г. Те ще са „персонажи” в представление на също така привличащ световна слава към себе си хореограф и изпълнител Иво Димчев. Той отново идва от Брюксел на „Антистатик”, за да покаже една от най-новите си творби - солото „I-On”. Специално поканен от Вест да „направи нещо със скулптурите ми”, Иво Димчев навлиза във взаимодействие с тях по свой начин – в необуздана и неизчерпаема стилистична смесица със средствата на движения, глас и текст, обединени в единна хореография.

И накрая къде иронично, къде на сериозно, фестивалът завършва с един своеобразен търг. Драгана Булут (Сърбия/ Германия) предлага за наддаване разнообразни обекти, които са част от артистичното й изследване в хода на създаване на този пърформанс-търг “Pass it on”, като повдига въпроса за авторството, отношението между материално и нематериално и стойността на едно произведение на изкуството. Носете си пари в брой, защото всичко е за продан!
Продажба и резервация на билети за спектаклите в Червената къща – от касата на Червената къща на (02) 988 81 88, (+ 359) 885 82 85 32 (за мобилни телефони), чрез Epay на http://www.redhouse-sofia.org/ или чрез и-мейл на office@redhouse-sofia.org. За спектакъла на 7 април в Театрална работилница „Сфумато“– билети от касата на Театрална работилница „Сфумато“ (02) 943 38 90.
Абонамент за целия фестивал: 50/45 лв. (ограничено количество!).
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *