Премиера на Бинка Пеева

|
На 14 февруари в "Червената къща" в София се състоя премиерата на първата книга на Бинка Пеева "На копието ти, любими!".
Бинка Пеева е завършила журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е във в. "Земеделско знаме", отначало като репортер и редактор, а след това като заместник завеждащ отдел "Информационен". Публикувала е и в други издания - в. "Поглед", в. "Труд", сп. "Жената днес". От 1990 до 1997 г. е съсобственик и главен редактор на в. "Репортер 7". Съосновател е на фондация "Репортер", член-основател на Атлантическия клуб в България и член на Управителния му съвет и досега. Майка на три деца.
 
Залата се оказа малка да побере всички, които дойдоха да поздравят авторката за книгата й и да послушат част от нейните произведения. Отдавна не бях присъствала на толкова посетена премиера. Самата книга включва в себе си и поезия, и проза. Редакторът на прозаичната част Алек Попов определи Бинка Пеева като човек с чудесен литературен вкус. Според него прозата се чете лесно, на преден план изпъква нейната искреност и липсата на поза. "Приятно изживяване. Книга, написана със спокоен тон, който увлича" - бяха част от неговите думи. Редакторът на поетичната част Румен Леонидов беше по-многословен. "Българската литература има нужда от характери. А Бинка Пеева показва такъв. Тя е особен човек - пич-момиче, жена, близка до мъжемразките, но която няма да си отреже гърдата, за да хване лък, както са правели амазонките. Разказва своите любови и разочарования, като провокира. Тя е един освободен човек и това личи в стиховете й." Румен Леонидов нарече книгата още изразителна и заразителна, в нея го има високото и ниското, красивото и грозното, сарказма и автосарказма.
След думите на двамата редактори, актрисата Деси Тенекеджиева прочете любими нейни стихове от книгата на Бинка Пеева. Самата авторка успя само да благодари на всички и веднага беше заобиколена за автографи. Разбира се, освен любовта, беше почетено и виното.
Бинка Пеева публикува свои произведения в ХуЛите под псевдоним copie.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *