Премиера на новата книга на Рада Панчовска

|
На 8 декември в НДК, в рамките на Софийския международен панаир на книгата, беше представена новата книга на Рада Панчовска „Обратно броене“.
Премиерата водеше София Несторова, представител на издателство „Жанет 45“, а за стихосбирката говори поетесата (и редактор на „Обратно броене“) Екатерина Йосифова. „Книгата представлява един своеобразен пътеводител, пътеводител във всички измерения – исторически, географски и духовни... Всеки път Рада Панчовска ни води до някое място, всеки път различно в зависимост от настроението, от място, от времето по което се чете. Но има в това пътуване реално усещане за връзките и едно потопяване в „на битието празничния смисъл”, но и в не празничния...“, сподели Катя Йосифова и доказа деликатността и чувствителността на поезията на Рада Панчовска с избрани цитати от стиховете. „С разбиране и съчувствие, но и с дистанцията на иронията, и без опити за самозалъгване; и с насмешливо-игриво боравене с баналните мъдрости, и с отхвърляне на амбициозната напрегнатост („Откривам, че не съм си крайна цел“). И даже с непривична безпощадност: От страстите на миналото някой път/ ми се повдига самочувствието, друг път/ просто – ми се повдига.“.
Рада Панчовска благодари на присъстващите и (най-вече) на издателката Божана Апостолова, разказа за историята на „Обратно броене“ (стиховете са писани през последните 6-7 години) и прочете две стихотворения от новата стихосбирка. Няколко думи в края на премиерата каза и Рада Москова.
 

Книгата можете да закупите от книжарница „Български книжици“ или от страницата на издателство „Жанет 45“.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *