Премиера на “Оркестър “Титаник” в Истанбулския общински театър

|
На 21 февруари на сцената «Халдун Танер» на Истанбулския общински театър в азиатския квартал «Кадъкьой» се състоя премиерата на Христо-Бойчевата пиеса «Оркесър «Титаник». Режисьор на постановката е известният турски театрал и филмов режисьор Маджит Копер, а преводът е осъществен от Хюсеин Мевсим.
Истанбулският общински театър е една от най-старите театрални институции в съседна Турция, която е основана като Истанбулски градски театър през последните години на Османската империя (1914). В момента той разполага с 10 сцени в различни точки на мегаполиса, като едната от тях е открита и побира 4000 зрители, а общият капацитет на останалите девет е около 3000 души. Всяка седмица постановките, които от сряда до неделя се играят 6 пъти, сменят сцените си. Така например през март «Оркестър «Титаник» ще се поставя 18 пъти на три различни сцени. Преди няколко години в същия театър беше поставена и превърналата се вече в класика пиеса на Хр. Бойчев «Полковникът-птица». Специално за нашите читатели преводачът на пиесата Хюсеин Мевсим, преподавател в Анкарския университет, сподели следното:
«Поставянето на «Оркестър «Титаник» в Истанбулския общински театър от такъв всепризнат доайен като Маджит Копер е още едно доказателство за високия авторитет, с който се ползва българската драматургия в Република Турция. На 1 октомври театралният сезон беше открит с друга пиеса на Бойчев – «Жената на полковника», която продължава да се играе пред препълнени салони в Анкарския държавен театър. В момента в няколко турски театъра се обсъжда и със сигурност ще бъде включена в репертоара най-новата творба на Хр. Бойчев, а именно, монодрамата «Обратно броене», която преведох, така да се каже, преди да изсъхне мастилото на авторовия текст, и нищо чудно, ако световната й премиера се състои точно в Турция. В частното «Театрално ателие» Стефан-Цаневата пиеса «Другата смърт на Жана д’Арк» вече трета година се радва на небивал интерес, а тези дни от Измирския държавен театър долетя радостната вест, че скоро ще започнат репетициите на «Римска баня», с която възнамеряват да открият новия театрален сезон. Впрочем през 2003-а тя бе поставена и в Анталийския държавен театър. Разбира се, би било много по-приятно, ако това активизиране на българско-турските театрални контакти има двупосочно измерение, като своеобразна стъпка в това отношение може да се възприеме сборникът с 4 съвременни турски пиеси в мой превод и съставителство, който в момента е под печат в издателство «Балкани».
 
Пиесата на Бойчев «Оркестър «Титаник», заедно с «Жената на полковника», «Римска баня», «Другата смърт на Жана д’Арк» и «Чудо» през миналата година излезе в сборника «Bulgar Oyunları», чийто преводач и съставител е Хюсеин Мевсим.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *