Премиера на “Отглеждане на мъж” на Краси Йорданов

|
На 20 юли в читалище "Николай Хайтов" в София се състоя премиерата на втората стихосбирка на Красимир Йорданов (по-известен в Мрежата с ника си divkozel) "Отглеждане на мъж".
Представянето започна с Гриша Трифонов, който първо прочете писания от него предговор, а след това допълни с още свои впечатления за новата стихосбирка. "В текстовете на Красимир Йорданов, като в конкретния случай "по-възрожденски ренесансово)", се отнася до възхитения поглед към нещата (в случая стиховете). Възхитата е искрена, защото след събирането на тези стихове в стихосбирка, за нас те звучат абсолютно изненадващо. Оказва се, че през цялото време на познанството ни с Краси... той с нищо не ни е подсказал (или ние не сме имали сетива да усетим), че този бургаско-пловдивски бард... с песничките и пародиите си може да "хване" всяка публика" се казва в предговора. За първата книга, която не е харесвал, Гриша Трифонов е отказал да бъде редактор, но сега сподели, че съжалява, че не е редактор на "Отглеждане на мъж", защото сега би бил горд с нея.
Красимир Йорданов е роден и израстнал в Бургас, но от 1991 г. е в Пловдив, където е женен (заврян зет). Има двама сина и дъщеря на два месеца (което обяснява заглавието на стихосбирката - писана е преди да се роди дъщеря му). Първата му стихосбирка е озаглаена "Лунясвам", има издаден и албум с песни "Духът на дивия козел".
Красимир Йорданов. Снимка © Мартин МитовКрасимир Йорданов прочете по-голяма част от стиховете от стихосбирката, редувайки ги умело с песни - по свои и чужди текстове.
След изпълненията на автора в представянето се включиха и Димитър Христов (шеф на читалище "Николай Хайтов), Виолета Христова - Via (със свое стихотворение, посветено на Краси Йорданов) и Воймир Асенов (от издателството "Български писател"). "От времето на Давид Овадия и неговата стихосбирка "Дом" (повече от 40 години) не бях чел така компактна книга за отношението към съпругата, не само като обект на любовни пристрастия, като майка на децата му, на мъжа, на отношенията му към родителите му. Това са стихотворения, които ме озадачиха и удивиха, защото Краси отваря една страница, която загърбваме в това динамично ежедневие, когато т. нар. "основна клетка на обществото" се руши. Този възпълничък младеж не знам кой го е отгледал, но имам чуството, че той е с много наранима душа и цялата тази негова сексуална енергия и еротоманщина, зад нея се крие един чувствителен човек, една почти детска душа, прекрасна душа, която знае да пее и да се изповядва, като свещенодейства", сподели Воймир Асенов.
Ще се върна отново към предговора на книгата, който е озаглавен "Пристигащият човек". Както Гриша Трифонов подчертава, това е заради постоянно пристигащия и заминаващ автор. Ето и програмата на следващите му представяния през близките дни:
21 юли - гр.Търговище, хотел "Регина"
22 юли - гр. Добрич, хотел "Спорт палас"
23 юли - Созопол, плажа (през деня)
23 юли - Бургас, "Охлюва" в морската градина, от 18.00 ч.
24 юли - Пловдив
 
Предлагаме ви да чуете едно от парчетата, изпълнени на премиерата от Краси Йорданов - "Тра-ла-ла-ла!, монолог на един ангел, командирован в Родината, за да проучи сексуалния живот на българите" (изтегли в MP3 формат).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *