Премиера на сборник с пътеписи за Атон

|
На 8 декември в Литературно кафене „Хеликон“ беше представен сборникът „Успоредни поклоннически пътеписи из Света гора (1844-2007)“.
Книгата, издадена от дружество „Гражданин“ с подкрепата на Американска фондация за България е част от проект „Атон в българската култура и словесност“ на департамент Нова българистика на Нов български университет.
За сборника говориха Михаил Неделчев (автор на предговора), Мария Огойска (съставител), участниците в проекта и автори на някои от фотографиите Алексей Христов и Мариян Томов. Присъстваше и Емилия Дворянова, чийто роман „Земните градини на Богородица“ всъщност е първият продукт от проекта, макар и непряко свързан с него.
„Успоредни поклоннически пътеписи из Света гора (1844-2007)“ включват 5 пътеписа, писани през миналия и по-миналия век – на Виктор Григоревич, Николай Благовещенски, Иван Лазаров, Цанко Лавренов и Веселин Сариев. Запазен е автентичния руски език на първия, и автентичния възрожденски български на превода на втория. Успоредно с текстовете са разположени съвременни фотографии, правени от 2005 до 2007 г. Пътеписите отразяват и промените и развитието на една иначе консервативна и затворена общност. И са ценно, почти задължително четиво за всеки поклонник интересуващ се от Атон.
 

Сборникът може закупите от книжарници „Хеликон“ и „Български книжици“.


 

В началото на 2008 г. "Успоредни поклоннически пътеписи из Света гора", както и други материали от проекта ще се появят в нов сайт на адрес www.svetagora.org. Заповядайте!


 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *