Премиерът Станишев откри Панаира на книгата

|
Министър- председателят на Република България Сергей Станишев откри официално XXVI Софийски международен панаир на книгата на 5 декември.
"Книгата не е само източник на знание, на инфомация, тя е източник и на радост за душата, нещо много важно за развитието на всеки един човек, за неговата същност", каза премиерът. Сергей Станишев призна, че е отишъл в НДК с користна цел: "Вчера взех заплатата си от Министерски съвет и сега смятам да похарча част от нея тук". Той обиколи голяма част от щандовете и си купи няколко книги, някои му подариха.
На застроена площ от 1000 квадратни метра над 150 издателства от страната и чужбина ще представят хиляди заглавия. Най-голям щанд на изложението ще има Турция - 42 квадратни метра. Австрия, Германия и Швейцария ще участват с общ щанд - по този повод на откриването говори и посланикът на алпийската конфедерация у нас - Н. Пр. Томас Фелер. Участват и представители на Русия, Гърция, Македония и други страни. Всъщност в това издание на книжния форум международното участие е най-значимо.
На откриването на Панаира говориха още Христо Друмев (шеф на НДК), Дамян Яков (шеф на Асоциация Българска книга), Йонас Модиг (шеф на Федерацията на европейските книгоиздатели).
Ново в това издание на Панаира е, че той вече се нарича Софийски и негов съорганизатор е Столичната община. По този повод и на откриването свири Софийският духов оркестър. Първият щанд който вижда влизащия в НДК през тези дни е този на общината. Иначе друго ново няма - щандовете на издателите са хаотично разхвърляни из трите етажа на фоайето на НДК. Таксата вход е 1 лв, за учащи - безплатно. Отново има богата културна програма - можете да я видите в нашия раздел Покани. Отново премиерите ще са в откритите фоайета и нищо няма да се чува от фоновия шум. Отново с най-много премиери е издателство "Жанет-45". Отново има Литературно кафене Хеликон (вижте неговата програма) - този път то е в централното фоайе, зад статуята; но и сега е толкова малко и тясно, трудно побиращо желаещите да присъстват.
Освен Йонас Модиг като официален гост присъстваше и г-жа Анне Бергман, изпълнителна директорка на европейската издателска федерация, както и поетесата Надежда Захариева, зам. министър на културата.
Панаирът ще продължи до 9 декември (неделя) включително, работното му време е от 10 до 19 часа. Заповядайте!
 

Мартин Митов, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *