Приключи 25-ата “Аполония”

|
Последният от дългата поредица топли летни дни отбеляза и края на юбилейното издание на Празниците на изкуствата "Аполония". Последното събитие бе концерт в чест на Уедър Рипорт (Weather Report).
Джаз клуб ОББ събра няколко шепи хора, дошли да чуят Росен Захариев, Георги Дончев, Румен Тосков, Димитър Семов и Наско Попов, интерпретиращи творчеството на емблематичната фюжън джаз формация.
Росен Захариев - тромпет, Георги Дончев - бас, Румен Тосков – клавир и Димитър Семов – барабани не са непознати на гостите на „Аполония”. Отново в рамките на същите празници на изкуствата, обединени в суперформация, те направиха концерт, посветен на Майлс Дейвис и Хърби Хенкок миналата година.
От 21 ч. същата вечер концертът "Стефан Димитров на 60" събра почитателите на Фамилия Тоника, които се насладиха на парчета, превърнали се вече в класика ("Нека да е лято", "По първи петли", "Запази последният танц", "Бургаски вечери"), както и на новите песни на композитора ("Мъжът на 60", "Ракия").
Джаз клуб ОББ бе препълнен във вечерта на 5 септември, когато Теодосий Спасов, Иван Шопов и Иво Христов представиха новия си проект Балканsky. Препълнен бе и Амфитеатърът, който не успя да побере всички, желаещи да чуят и видят Щурците.
Както обикновено, музикалната програма на "Аполония" бе разнообразна и на много високо ниво, особено що се отнася до камерните концерти класическа музика в Археологическия музей. Както обикновено видяхме и чухме много познати лица, едва ли не "абонирани" за участие на Празниците.
Без изненади бе театралната програма. Единствената премиера бе "Неделя вечер" на театър "София". За съжаление салонът на читалище "Отец Паисий" продължава да е все толкова неподходящо място за такива постановки, подбрани специално да привличат много публика, която после се задушава в прашната и непроветрива зала.
Що се отнася до литературните представяния - входът от 5 лв. се оказа значителна бариера за високи посещения. Прибавяме отдалечеността на Художествената галерия, застъпването с други събития и липсата на - да го наречем така - реклама. Всичко това заедно допринесе за сравнително празна зала дори и при гостуването на творец като Йосип Ости, който представи "Къща от език" - сборник негови стихове, издание на "Алтера".
Интервю с Йосип Ости, както и с Мирела Иванова (представила в Созопол книгата си "Бавно") и Митко Новков (с премиера на "Нервът телевизия") очаквайте скоро в "Словеса".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *