Приятни изненади на закриването на София Филм Фест

|
Официалното закриване на 14-ото издание на Международния София Филм Фест се състоя на 14 март, неделя, в зала 1 на НДК и предложи на гостите много приятни изненади.

За 16 часа беше обявена прожекцията на отличената с 2 оскара американска лента „Прешъс”, а специален гост беше композиторът й – българинът Марио Григоров. Видимо развълнуван от посещението си в родината след много години, той разказа как режисьорът Лий Даниелс чул негова импровизация на пиано и бил толкова впечатлен, че настоял да я има на диск, а след това го поканил да бъде официален композитор на филма му „Боксьорът” (2005), като съвместната им работа продължила и с „Тенеси” (2008) и „Прешъс” (2009). И за да разберем какво толкова впечатляващо може да има в една импровизация, Григоров седна зад пианото и, първо сам, а след това и заедно с Елица и Стунджи, направиха незабравим джемсешън, който ни изпълни с гордост, че тези артисти са ни сънародници.

Прешъс” несъмнено заслужава всичките си номинации и награди: актьорската игра е толкова разтърсваща, че след аплодисментите на финала, в залата се възцари тишина, нарушавана единствено от тихи подсмърчания и дискретни стъпки.

С това обаче последната вечер от фестивала съвсем не свърши. След официалното раздаване на наградите на СФФ в събота, когато българският „Източни пиеси” най-после бе отличен и на родна земя (с наградата на международното жури и отличието “Кодак” за най-добър български игрален филм), а голямата награда отиде при рускинята Вера Глаголева за филма й „Една война”, снощната вечер отново премина под знака на награди и руска реч.

Зала 1 едва побра всички желаещи да видят екранизацията по великия роман на Толстой „Анна Каренина” на режисьора Сергей Соловьов, специален гост на Фестивала. Той бе награден с отличието на Столична община за цялостен принос, а наградата на публиката бе присъдена на канадския „Самият Троцки”, чиято парична стойност от 1000 долара ще бъде дадена на дистрибутора, който се осмели да разпространи филма в България. Отличени бяха също филмът „Жълто” на Александър Антонов (награда на „Кодак”), а в рамките на Операция „Кино” спечелиха „5-метров коридор” на Дмитрий Ягодин за анимационен и „Началото” на Севда Козарева за игрален филм.

Най-хубавата изненада за гостите беше унгарската група Роменго, която изпълни цигански песни. Заедно с екипа на София Филм Фест, те планират общ проект на кораб – където публиката ще плава по Дунава заедно с музикантите, а всички заедно ще се наслаждават на прожекции на филми.

След брилянтните унгарци, на сцената отново излезе г-н Соловьов, който ни разказа как всички актриси в Холивуд си мечтаели за ролята на Каренина, не защото са чели Толстой, а били чували, че „е голяма работа, драма, нещо с влак и всичко свършвало много трагично”. Разсмя ни и с историята как руският министър на културата намерил спонсор за разпространението на филма: „Отидох в кабинета му, той вдигна телефона и каза в слушалката: „трябва да спонсорирате този филм... защото това е ваше първостепенно задължение!”, а после ме погледна: „готово, имате спонсор”. Но с кого говорихте, попитах. „С руските железници, разбира се”, отговори той.”

И макар фестивалът да е официално закрит, прожекциите продължават още седмица, през която освен „Анна Каренина”, ще можете да видите и новия филм на Алмодовар „Прекършени прегръдки” с Пенелопе Крус, както и много други, а в сряда вечер София Лайв Клуб ще бъде домакин на Future Shorts .
 

Десислава НиколоваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *