Проект по време на криза, Или как НДТ „Сълза и смях” си представя сезон 2009/2010

|
За разлика от колегите си от ДСТ „Алеко Константинов”, с оглед на съществуващта финансова криза, ние не можем да твърдим със 100% сигурност, че ще успеем да реализираме проектите си за нови спектакли за предстоящия сезон. Както обикновено, планираме три наши премиери, сиреч спектакли, които сами продуцираме (реализираме с наши средства по наш избор на драматургия и постановъчни екипи).

Първото заглавие вече се репетира на сцената на театъра. Работното заглавие е „Глава втора”, автор е харесваният от нас и публиката ни Нийл Саймън. Режисурата е поверена на Ивайло Христов, който вече успешно постави при нас и друга хитова пиеса на американския драматург – „Боси в парка”. Актьорският екип се състои от Бойка Велкова, Албена Михова, Стефан Спасов и Николай Урумов. Сценографията е дело на Александър Смолянов. Премиера – 1, 2 октомври.

Второто заглавие, което планираме, е по българска драматургия. Пиесата е „Мамут” на Станислав Стратиев. Поводите за избора на този автор и пиеса са няколко – единият е желанието ни за активно присъствие на български пиеси в репертоара, нещо, което правим всеки сезон, а другият повод – навършване на 10 години от смъртта на Станислав Стратиев (2010 г.). Режисьор на спектакъла ще бъде Боил Банов, а в актьорския екип ще участват Мария Каварджикова, Тодор Колев, Стефан Щерев и други. Очаквана премиера – между 5 и 12 декември.

Третото заглавие е по текст на Нобеловия лауреат Дарио Фо, това е популярната комедия „Няма да платим, няма да платим”, чиято интерпретация ще бъде дело на Съни Сънински. Актьорският екип все още се изяснява. Премиера – средата на март 2010 година.

Потвърдените участия на НДТ „Сълза и смях” в предстоящи фестивали са:

11 юли – Банско с „За вредата от тютюна и други шеги

6 септември – Аполония, Созопол с „Казанова

13 септември – „Сцена на кръстопът”, Пловдив отново с „Казанова”.
 

По материали на НДТ "Сълза и смях"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *