Първата вечер на оперния фестивал в Банско

|
На 27 август, петък, точно в 20.30 часа кметът на община Банско Александър Краваров откри първия оперен фестивал в града под открито небе. Интересът към „Тоска“ на Пучини надмина всички очаквания за посещаемост, а постановката на Държавна опера – Пловдив беше брилянтна.
Под диригентството на Деян Павлов ролята на Марио Каварадоси изпълни Маестро Калуди Калудов. Емблематичната ария на Каварадоси предизвика бурните аплодисменти на публиката, а баритонът Нико Исаков развълнува всички, превъплътявайки се в барон Скарпия. Полската певица Анна Дитри също получи заслужени аплодисменти за ролята си на Флория Тоска.
Часове след представлението звездите от „Тоска“ приемаха поздравления от публиката на фестивала. Туристи от цял свят коментираха, че са приятно изненадани от професионалната реализация на първия оперен фестивал в Банско и с нетърпение очакват втората му вечер.
Програмата на гала вечерта на Банско Опера Фест включва популярни оперни арии и дуети, между които арии от „Севилският бръснар“ на Росини, „Травиата“ на Верди, Евгений Онегин на Чайковски и др.
По идея на тенорът Георги Мокриев в програмата участват талантливи млади солисти, които изпълняват дуети с опитни певци като Калуди Калудов, Нико Исаков, Георги Мокриев. Изключителна наслада за публиката ще бъде дуетното изпълнение на Нико Исаков и Калуди Калудов на Карлос и Поза от операта „Дон Карлос“ на Джузепе Верди.
След успешния старт собственикът на семеен хотел в Банско Джеймс Хюз, който всъщност прокара идеята за оперен фестивал в общината и до момента помага дейно в организацията, е решен мащабите на събитието да се разгърнат в бъдеще. Кметът г-н Александър Краваров също заяви намерението общината да продължи да подкрепя културния форум и той да се превърне в традиция.
 

По материали на Monte MusicКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *