Първо събитие от поредицата “Беседка за града” в Пловдив – Соц-архитектура

|
Фондация "Отворени изкуства" и Студио 8 ½ представят "Беседка за града": „СОЦ“- наследството на Пловдив, на 10 април в аrtnewscafe, Пловдив, ул. Отец Паисисй 38.
Презентация, среща-разговор, дискусия с модератори арх. Владислав Костадинов и Веселина Сариева.
"Беседка за града" е инициатива на Фондация "Отворени изкуства" и artnewscafe, реализирана съвместно със Студио 8 ½. Това е серия от дискусии, засягащи Пловдив, които ще се провеждат всеки месец до края на 2012 година по предварително подбрани и подготвени теми. Модератор на срещите са арх. Владислав Костадинов и Веселина Сариева. За всяка отделна дискусия организаторите предвиждат да канят гост-лектори, които да представят позиция или експертно мнение.


„СОЦ“- наследството на Пловдив e първата от серията дискусии, в която ще бъдат разгледани група от сгради, построени по времето на социализма в България, като: Мемориален комплекс - Братска могила, Дом на младоженците, Дом на детето, Дом на науката и техниката, Младежки дом, Дом за тъжни граждански ритуали, Кино Комсомол, Галерия на Дружеството на пловдивските художници, Народна библиотека „Иван Вазов”, Централна поща, РУМ Евмолпия. Загубили голяма част от основните си функции поради полуразрушеното си състояние, тези сгради представят архитектурния облик на периода 70-те – 80-те години на 20. век. Чрез снимков материал под формата на „преди” и „сега” ще се направи съпоставка с подобни примери от чужбина, превърнати в паметници на културата (Англия, Италия, Франция). Ще се съотнесат българските примери към своите съветски първообрази. Място в дискусията ще намерят още: Брутализмът като стил в архитектурата; Новите функции на старите сгради – бъдеще и перспективи; Проблемите на „прехода“ и защо нямаме нито една соц-сграда архитектурен паметник.

Дискусията има за цел да отвори свободен разговор по темата, изказване на различни мнения, предложения и забележки, и в края си да изведе и документира конкретни алтернативни и независими идеи, излезли от беседъчния кръг.
 

По материали на Фондация "Отворени изкуства"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *