Пътешествие във времето по пътя на човешката цивилизация – “Месопотамия”

|
“Месопотамия - следи в пясъка“ е първата серия от документалната поредица за люлката на човешката цивилизация. За да запази стила си и в този документален филм (15-и пореден) режисьорът Стилиян Иванов включва не само кадри „от мястото на събитието“, но и игрални сцени.
Текстът зад кадър е задочен диалог между писар живял преди 5 000 години в земите на древна Месопотамия и съвременна изследователка. В една от старите зали на библиотеката на Софийския университет героинята във филма попада на почти разпаднала се книга и глинени плочки, които съдържат непознати за нея символи и рисунки. Интересът й към тях се засилва, когато разбира, че това са текстове, в които се съдържат послания към човечеството от времето на шумерите и акадците.
Екранният разказ започва от третото хилядолетие преди Христа, превръщайки десетки научни теории и приказни истории в документален филм.
„Месопотамия – следи в пясъка“ е разказ за боговете и вярата, за любовта и секса, за търговията и дипломацията на древния свят. Филмът е резултат на едно дълго пътуване подкрепено от "Нажар травъл" и "Мото Пфое" - 20 000 км., 3 000 музейни експоната, 30 археологични обекта, заснети от оператора Мирослав Евдосиев.
Особен интерес представляват разкритията за: истинския образ на богинята Ищар – жена-богиня покровителка на войната и секса, но не и на майчинството; за първообраза на библейския Бог – роден в пантеона на Месопотамия 2 000 години преди да го опише Стария завет; за човешките жертвоприношения – средство, с което хората общували с боговете в продължение на хиляди години; за живия и до днес език на Христос – ще чуете думите, с които божия син е проповядвал Словото; за най-старата азбука в човешката история...
А началото и края във филма са за създаването на писмеността – постижение не толкова на ръцете, колкото на ума, средство за предаване на мисли не само на километри разстояние, но и на години дистанция!
До края на март филмът ще бъде представен в София, а през април – във Варна. През месец май първата част от документалната поредица ще бъде издадена и на DVD.
Филмът е реализиран със съдействието на посолството на Арабска република Сирия у нас.
 
Трейлър към филма:

 

По материали на tvartКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *