Пътуващото лятно кино отива на море

|
На 31 юли пътуващото лятно кино с БНТ гостува на град Карлово. Там прожекцията на филма „Прогноза” се състоя в обновеното лятно кино, което е част от читалищния комплекс. Със събитието на БНТ1 кметът откри официално киното за неговия втори живот. „Успяхме да запазим този имот да е общински”, обясни Антон Минев, зам.-кмет на общината. Преди 5 години решават да си възстановят киното по модела „Направи си сам”. Хората от читалището, бащата на Христо Мутафчиев Стефан и Иван Хаджийски са сърцето на възраждането му. Помагат им местни бизнесмени и много млади хора. Инвестицията е 15 000 лева, а официалните прожекции започват от 6 август. „Карловци заслужават! Хората от Клисура до Калофер ще ползват лятното кино. Направихме нещо смислено”, разказват хората, които са помогнали това да се случи. БНТ получи специалната награда за кампанията „Пътуващото лятно кино”.

В първия августовски ден в Сливен „Островът” събра стотици зрители на площад „Добри Желязков”. В  града на основоположника на българското кино Васил Гендов сега е останал само един частен киносалон, а преди години е имало 6 закрити и 3 летни кина. Скулпторът Николай Султанов  разказва: „Още през 1910 имаме произведен български игрален филм. Заслужава си творчеството на Гендов да се познава и да не бъде забравен. В Сливен няма нито негов, нито паметна плоча, аз съм направил предложение до общината и съм готов да изработя такава плоча.”

Днес в село Жеравна в парковата част на читалище „Единство 1870” ще бъде прожектиран филмът „Лора от сутрин до вечер”.

Магията на киното се понася по вълните на морето и на 3 август в Бургас, на площад „Сиреков“ пред общината, ще гледат филма „Островът”. Събитието ще бъде открито от началник отдел „Култура” в общината Петър Парушев.

В Поморие ще има прожекция на „Кецове” в лятно кино „Яворов” на Яворовите скали.

На 6 август във Варна се очаква една наистина добра „Прогноза”. На площад „Независимост” пред Драматичния театър „Стоян Бъчваров” директорката на Дирекция „Култура” в община Варна - Станка Димитрова ще даде началото на прожекцията в 21 часа.

 

По материали на БНТ Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *