“Рейс”-ът на Стратиев се паркира в Народния

|
На 11 януари в Народния театър пиесата "Рейс" на Станислав Стратиев бе с нова премиера.
Както предварително бе обявено, 27 години след първото й поставяне на сцена, тя се играе с оригиналния си край, чието поставяне през 80-те години било невъзможно.
Да се коментира текстът на Стратиев е излишно. Силен текст, много по-внушителен в епохата, за която е бил писан, но и сега - обхващайки общочовешки проблеми и ситуации. Една абсурдна история за променил маршрута си рейс, която е съставена от отделните лични истории на всеки един от пътниците, заедно с една друга, по-голяма, по-обща и по-обхващаща история.
Кръстьо Лафазанов, Георги Мамалев, Антон Радичев и Христо Чешмеджиев играят отдадено, с душа и сърце и това личи през цялото представление, а после - и в аплодисментите на публиката. Спектакълът е под режисурата на Борис Панкин. На места сякаш прекомерно се разтяга и проточва, за щастие за много кратко, и острата сатира не губи от силата си.
Режисьорът сподели на пресконференция преди премиерата, че за зрителите, които помнят предишни постановки на "Рейс", ще бъде интересно да видят оригиналната драматургия с желания от Стратиев финал. А за всички останали предстои удоволствието тепърва да открият пиесата.
"Рейс" ще се играе на сцената на Народния театър на 18 и 26 януари.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *