Рекорден брой филми на 24-то издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино

|
cine-espagnolПочитателите на испанското кино ще бъдат зарадвани с рекорден брой прожекции на тазгодишното издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино (от 1 до 11 юни), което ще включва 29 заглавия. Деветнадесет от тях са премиерни за България, а десет са вече представяни пред българската публика, обявиха организаторите на фестивала по време на пресконференцията, която се състоя днес в кино „Люмиер Лидл”в НДК – традиционен партньор и съорганизатор на фестивала.

Двадесет и четвърта година поред фестивала включва разнообразие от жанрове, като акценти в настоящото издание са филмите - „Късно е за гняв”, носител на награда „Гоя”, който ще открие фестивала на 1 юни, в кино „Люмиер Лидл”, от 19:00 ч., „Кралицата на Испания”, с участието на Пенелопе Крус, „Акуариус”, с участието на Соня Брага, „Коблик”, с участието на Рикардо Дарин, „Човекът с хиляда лица” и „Алтамира”, най-новият филм с участието на Антонио Бандерас.

Седмицата на испанското и иберо-американското кино включва безплатна панорама на документалните филми на каталунския режисьор Хосе Луис Герин, която ще може да се посети от 6 до 9 юни в в културен център „Червената къща”. На 8 юни той лично ще представи новия си филм "Академия на музите" (La Academia de las Musas) в кино „Люмиер Лидл” от 19:00 ч.

Седмицата на испанското и иберо-американското кино включва още две културни събития – представления на Националния балет на Испания и постановката „Сервантина” на Националната трупа за класически театър (Испания) и трупа Рон Ла Ла. Представлението може да се гледа от 19:00 ч., на 4 юни в театър „Азарян”. Постановката е пътуване в света на Сервантес, поднесено с много чувство за хумор, музика и танци. Очаровани от първото си гостуване в България, актьорите са решили да включат и неща характерни за България в предстоящото си представление в София.

Националният балет на Испания гостува ще представи танцови спектакли пред българската публика в ритъма на bolero, ritmos, solea del manton и alento, на датите - 7 юни, в НДК, София; 10 юни, Bulstrad Arena, Русе; 14 юни, ДКС, Варна.

По думите на Хайме Ермида, консул и съветник по културните въпроси към Посолството на Кралство Испания в България, поради огромната ангажираност на екипите, спектаклите на тези трупи е трудно да бъдат организирани в една седмица дори и в Мадрид, за което той изказа огромни благодарности за сътрудничеството на партньорите на фестивала.

Филмовата кино панорама на испанското и иберо-американското кино се провежда под егидата на Посолство на Кралство Испания, със съдействието на Институт Сервантес, Национален дворец на културата, и на дипломатическите мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Куба, Еквадор и Чили.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *