Реформите в културата разбунват духовете

|
Реформата в българските сценични изкуства е в ход, съобщават от Министерство на културата. В сряда – 14.07.2010 г., министърът на културата ще представи доклад пред Министерски съвет, в който се посочват мащабите и параметрите на промените и сроковете за тяхната реализация. Министър Рашидов ще разчита и на одобрение от правителството на необходимите финансови средства за осъществяване на различните дейности.
Съобщение на сайта на МК посочва, че при промените е приложен професионално-структурният подход. Направен е внимателен анализ на състоянието на отделните институти и присъствието им в националния и регионален афиш, на традициите и особеностите на регионите, някои от които отдавна са изпитали последствията от миграцията. Екипът в Министерство на културата анализира и резултатите от изследванията на зрителските нагласи и се съобразява с препоръките от одита на Сметната палата за оптимизиране на сценичната мрежа.
В концепцията са обогатени наименованията на театри и музикални институти. Тези наименования се конкретизират от бъдещите им реални функции, като например – продуциращ център, приемаща сцена и т. н.
В някои институти, които ползват една сграда, ще се въведе нова управленска структура: обединена администрация, техническа и обслужваща част, като ще се запази творческата самостоятелност на отделните художествени формации. В тази палитра на плурализъм на моделите не е спазен традиционният поглед на наименованието – най-точно тези понятия ще бъдат разписани в Закона за сценичните изкуства, който в момента се подготвя и през есента ще бъде предоставен за широко обсъждане.
Едновременно с това работна група, в която участват експерти и от Сдружението на общините и Министерството на финансите, подготвя единни разходни стандарти, необходими за влизане на театралните и музикални институти в системата на делегираните бюджети. Тези стандарти ще послужат като база, за да се промени финансирането на институтите от държавата и местните власти в бюджетната 2011 г.
Вече са ясни някои от промените - театър "Сълза и смях" ще стане четвърта сцена на Народния театър, планира се мегаобединение на културните институции в Бургас и областта, Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив ще се превърне във филхармония с хор и солисти, с редуциран състав.
Певците и музикантите от Пловдивска опера започнаха днес протест и организират подписка пред Концертна зала - Пловдив. Създадена е и фейсбук група "Пловдив заслужава да има опера".
 

Гергана СтойчеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *