Роза Боянова – новият носител на награда “Иван Пейчев”

|
Националната литературна награда „Иван Пейчев”, учредена от Съюза на българските писатели и Община Шумен, бе връчена на Роза Боянова.
Вече трета година на рождения ден на Иван Пейчев (16 декември) в Окръжна библиотека „Стилиян Чилингиров” в град Шумен се провеждат конференции и срещи, посветени на живота и творчеството на обичания поет. Тържеството, състояло се на 17 декември, и тази година бе водено от председателя на Дружеството на писателите в Шумен Антонин Горчев. Скъп гост на писателите и гостите беше дъщерята на поета – Антоанета Пейчева, която живее в Лондон. Писателката Марияна Фъркова, сътрудник на БАН, прочете слово за Иван Пейчев и разказа за дъщеря му, посветила се на изследване на личния му архив. Актьорът Доси Досев изпълни вдъхновено стихове на любимия си поет и приятел „Капитана”.
Поетесата Роза Боянова получи грамота на СБП, връчена от Ивайло Христов – литературен критик и изследовател, един от деветчленното жури, определило тазгодишния носител. (Преди две години престижната награда бе присъдена за първи път посмъртно на поета Богдан Тетовски). Началникът на отдел „Култура и образование” в Община Шумен г-н Найден Косев връчи цветя и плик с паричния знак на наградата (1500 ?).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *