Сатирата отбеляза 75-ия рожден ден на Цветана Гълъбова

|
На 6 декември в поредната вечер на салон „Четвъртък“ Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ отбеляза 75-годишнината на актрисата Цветана Гълъбова.
Зала „Методи Андонов“, носеща името на първия съпруг на Цветана Гълъбова, събра приятели, роднини, колеги и почитатели на актрисата. Директорът на театъра Павел Васев поднесе букет и поздравления, след което сред декора на постановката „В очакване на Годо“ (чиято премиера е през януари 2008 г.) Антоанета Бочурова представи книгата „Сатирата/ Полковникът – гълъб” (с автори Цветана Гълъбова и Румяна Емануилиду) и разказа за срещите и впечатленията си с голямата актриса. „Според мен това е един затрогващ вик на един човек, който иначе много не си показва чувствата, скрит зад една привидна суровост на изказа си, един човек, който иска да бъде разбран и да бъде приет такъв, какъвто е“, сподели Тони Бочурова. Цветана Гълъбова е известна като първата жена говорителка по българска телевизия, но по онова време малцина са имали телевизори и са я гледали. Много повече са зрителите видя ли я в десетките роли през 30-годишния й стаж на сцената и най-вече в Сатиричния театър. Прякорът й "Полковникът" е измислен от Георги Парцалев, но както се спомена и сега - не може човек с по-нисък чин да живее с Петър Слабаков. А Цветана Гълъбова е с него през последните 22 години.
Вечерта продължи с прожекция на филма от поредицата „Умно село“ „Цветана Гълъбова – цветя и гълъби“ (автор - Антоанета Бочурова, режисьор – Владимир Люцканов), беше прочетен и поздравителен адрес от министъра на културата проф. Стефан Данаилов. И завърши с коктейл.
 

Пълният текст на сборника „Сатирата/ Полковникът – гълъб” можете да закупите от виртуална книжарница Книги за нежни души!Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *