Световна премиера у нас на „Ета, Ото, Ръсел и Джеймс” от Ема Хупър

|
Корица на книгатаДългият път към океана

Една нощ, няколко часа преди изгрев слънце, 83-годишната Ета приготвя багажа си и поема пеша към океана, който винаги е искала да види. Тръгва към Халифакс по дългия път. Дотам трябва да извърви 3232 километра, пресичайки цялата страна. В чантата си е събрала най-необходимите си неща: четири чифта бельо, един топъл пуловер, малко пари, листове за писма, както и един с адреси и друг с имена, четири чифта чорапи, пощенски марки, бисквити, парче хляб, шест ябълки, десет моркова, шоколад, бутилка вода, карта в найлонов плик, пушката на Ото и патрони и един малък рибешки череп. На едната бележка в джоба й пише: Ти си: Ета Глория Киник от ферма Диърдейл, на 83 години. На другата са изредени имената на близките й хора, повечето от които вече покойници.

Тръгвайки Ета оставя след себе си съпруга си Ото и любимия си Ръсел. На бележка, оставена на масата, пише:

Ото,

Аз заминавам. Отивам да видя океана. Не се тревожи, оставям ти пикапа. Ще вървя пеша. И ще се помъча да не забравя да се върна.

Твоя (завинаги)

Ета

Книгата на Ема Хупър „Ета, Ото, Ръсел и Джеймс” излиза премиерно в България. Правата й вече са откупени в много страни, но тиражирането на творбата предстои дори за родината на авторката Канада. Писателката е известна виолистка, популярна като автор на разкази, поезия, либрета за музикални произведения и нонфикшън.
Преводач на книгата е Маргарита Терзиева.


По материали на издателство „Милениум“Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *