„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на кино в Япония

|
След успеха на прожекциите в Токио и Фукуока, филмът ще тръгне на екран в Япония в 30 киносалона. Японската компания разпространител на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” – SPO Inc., закупи филма преди броени дни и планира да го пусне на екран през пролетта на 2011 година.

„Особено ни хареса фактът, че „Светът е голям” обръща внимание на семейните връзки и отношения, които все повече изтъняват в Япония днес – споделят японските дистрибутори на филма. – По страхотен начин филмът разказва за отношенията между поколенията, между дядо и внук. Всички теми във филма са изключително интересни. Играта на табла по оригинален начин пресъздава израстването на момчето, промяната в мисленето и представите му за света, както и момента на катарзис в историята.
Природата, показана във филма, е впечатляваща – главните герои прекосяват много граници и ще поведат на интересно визуално пътешествие японската публика, за която по традиция границата означава море! Щастливи сме, че ще имаме възможност да покажем красивата природа на Европа на японските зрители! Социалнополитическият и исторически контекст на историята също представлява интерес – особено за по-запознатите с миналото поколения, които ще обърнат специално внимание на този аспект от филма.”
„Светът е голям...” ще тръгне на екран в Токио и Осака, както и в още няколко града на острова. Компанията SPO Inc. се занимава с разпространение на филми от 1987 г., от 1996 г. е член на Асоциацията на вносителите на чуждоезични филми в Япония, а през 2006 г. открива три мини-кино комплекса „Синемарт” – в Токио разполагат с 6 екрана и 847 места, в Осака – с 2 екрана и 217 места.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е участвал в 74 фестивала и има вече 30 международни награди. Най-големият успех на филма е включването му след 9-те номинирани филма за чуждоезичен „Оскар”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде

|
Най-амбициозната българска филмова копродукция „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” ще има своята специална премиера на 12-ия Международен София Филм Фест.
 
Стефан Командарев, Илия Троянов, Душан Милич, Стефан Вълдобрев, Мики Манойлович, Емил Христов, Стефан Китанов, Карл Баумгартнер са само част от имената, които стоят зад мащабния проект - копродукция на България, Германия, Словения и Унгария.
 
Най-амбициозната българска филмова копродукция на режисьора Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” ще има своята специална премиера на 12-ия Международен София Филм Фест на 14 март в Зала 1 на НДК. В централните роли фестивалната публика ще види „любимецът на Кустурица” Мики Манойлович и изгряващата звезда на немското кино Карло Любек. От българска страна във филма участват Христо Мутафчиев, Ани Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов, Васил Василев-Зуека, Стефан Вълдобрев, Павел Попандов, Добрин Досев, Георги Кадурин, Александър Дойнов. Оператор на лентата е Емил Христов, а Стефан Вълдобрев – автор на музиката.
 
Сюжетът на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” ни връща в 1976 г. Тогава в малък планински град се ражда Алекс (в ролята Благовест Мутафчиев), а в същото време дядо му – местният цар на таблата Бай Дан (Мики Манойлович), печели поредната игра в кафенето на града. Трийсет години по-късно Бай Дан среща внука си (в ролята на порасналия Алекс е немецът от хърватски произход Карло Любек) в Германия, където той се възстановя в болница от тежка катастрофа, отнела живота на родителите му и неговата собствена памет. Разкривайки му тайните на таблата, възрастният човек повежда Алекс в духовно пътуване към миналото, корените на семейството му и майсторството в играта и живота. Алекс и Бай Дан предприемат пътуване обратно към България, изпълнено с носталгия, хумор и спомените на Алекс за емигрантския му живот. Пътят води двамата отново в малкото градче в България, където кафенето и вечната игра на табла ще разкрият на Алекс истината за миналото и настоящето не само на родното му място, но и на него самия...
 
„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е създаден по едноименния автобиографичен роман на Илия Троянов, отличен с четири литературни награди в Германия, между които на литературния конкурс „Ингеборг Бахман“ и на издателство „Бертелсман“. При един от конкурсите Троянов се състезава със 761 други кандидати. В България романът излиза за първи път през 1997 г. в превод от немски език. През 2007 издателство „Сиела” пусна на пазара ново издание на „Светът е голям” заедно с новия триумф на Троянов „Събирачът на светове”. Писателят е превеждан в Испания, Франция, Норвегия, Полша. Доста от българите обаче го познават чрез Интернет. Някои от книгите, които пише, имат собствени страници в Интернет и така в процеса на писане читателите могат да следят как се развива историята. През 2006 г. Троянов печели най-престижната награда за белетристика на Лайпцигският панаир на книгата с романа „Събирачът на светове”, а критиката го определя като космополит, който не е изгубил българската си идентичност.
 

По материали на София Филм ФестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *