Светът на Големия коралов риф триизмерно в кинозалата

|
От петък по кината е "Светът на океаните 3D" - пълнометражен филм за подводния свят през очите на една костенурка. Това е приказна подводна одисея из застрашен фееричен свят, населен с впечатляващи същества, понякога забавни, а понякога – страшнички."Светът на океаните 3D" е първият пълнометражен документален филм, заснет изцяло с HD технология и 3D-Релеф в сътрудничество с Програмата на ООН за околната среда (UNEP).Звездите на филма са морската костенурка, ламантинът и китовата акула - съответно влечуго, бозайник и риба.

Морската костенурка е застрашен вид, който изминава хиляди километри, за да снесе яйцата си (между 70 и 200 на брой) точно на мястото, където се е излюпила - с точност до няколко десетки метра според видовете. А само от едно от 5000 яйца се излюпва костенурче, което успява да достигне репродуктивна възраст.

Китовата акула, която тежи средно 30 тона, е най-голямата риба на света, но се храни изключително с планктон. Тя е силно застрашен вид, а яйцата й са най-големите яйца в света, 40 пъти по-големи от кокошите.

ЛамантинЛамантинът (морската крава), който е застрашен от изчезване, е единственият морски тревопасен бозайник, като едно възрастно животно изяжда над 50 кг водорасли на ден. Ламантинът има общ произход с делфините."Светът на океаните 3D" е документален филм от нов вид, заснет под ръководството на Жан-Мишел Кусто - син на Жак-Ив Кусто, озвучен на български от Таня Михайлова.

Режисьорите братя Мантело са едни от пионерите в цифровите приложения в киното. През 1991 г. правят първия си подводен филм в 3D-Релеф – „Русалка”, за който на следващата година получават наградата на публиката на 25-ия световен фестивал на подводните филми в Антиб.

От край време те са влюбени в океанските дълбини и са страстни водолази, затова в началото на 21 век решават да впрегнат придобития опит в областта на 3D-Релеф в услуга на защитата на околната среда и океаните.

През 2003 г. първият им филм „Океанът – страна на чудесата 3D” е пуснат в мрежата на кината IMAX® 3D съвместно с Програмата на ООН за околната среда. Това е и първият филм, който е изцяло заснет с Digital 3D и конвертиран на най-големия формат филмова лента, който съществува – 70 мм с 15 перфорации, по-известен като IMAX®. Третиращ темата за коралите и тяхното оцеляване, този филм много бързо постига международен успех и привлича повече от 4 милиона зрители в киносалоните. Две години по-късно втори филм, наречен „Акули 3D”, се появява на бял свят. Целта му е да демистифицира отрицателния образ на акулите и така да помогне да се спре бързото намаляване на броя им. През февруари 2008 г. третата част на тази трилогия – „Делфини и китове 3D”(2008) излиза по екраните IMAX®, замислена като истинска пледоария за защита на тези морски бозайници. Над 7 милиона зрители, голяма част от които са от САЩ, гледат последните два филма, които още се прожектират.

Дългометражният "Светът на океаните 3D", започнат през 2001 г., е изисквал значително по-дълъг работен период и финансови и технически средства. През есента на 2004 г. към братя Мантело се присъединява Жан-Мишел Кусто, син на капитан Жак-Ив Кусто, в ролята на технически съветник. По-късно той става главният посланик на филма.

През лятото на 2008 г. снимките приключват след 26 експедиции през световните морета и океани.


Интервю с Жан-Мишел КустоЗащо приехте да спонсорирате такъв проект?

- Това беше възможност да свържа името си с един изключителен 3D филм, който ни отвежда на пътешествие под водата и ни среща с всякакви животински видове за много кратко време. Аз самият съм правил документални филми, които най-често са съсредоточени само върху една тема. С „Подводно приключение 3D” имаме възможност да извършим чудно пътуване в дълбините на океана. Така даваме информация на зрителите в рамките на по-малко от час и половина и им посочваме проблемите, с които трябва да се заемем, както и че съществуват възможности, с които да опитаме да ги разрешим.Какво изпитахте, когато видяхте кадрите от филма на 3D?

- Това бе уникална възможност отново да преживея усещането при гмуркане: казах си, че най-накрая ще можем да предоставим на зрителите възможност да изживеят същите емоции, които аз изпитвам всеки път, когато се гмуркам – без да мърдат от сушата!Как, според вас, ще реагират зрителите на такова зрелище от нов тип?

- Лично аз смятам, че ще бъдат приятно изненадани, защото ще ги води костенурка, към която човек много бързо се привързва и която е натоварена с разказа, като в същото време предоставя информация по съвсем непринуден начин.

В същото време костенурката дава възможност да заемем позиция по отношение на подводната екосистема – от мига, в който зрителят е добре информиран, той ще може да се отърси от погрешните представи, да си изгради мнение и да се почувства увлечен в нещо като мисия. За мен това са години отдаденост на каузата, но благодарение на 3D-Релеф този филм за рекордно време ще развълнува хората по важните въпроси за опазване на околната среда и ще ги накара да се чувстват още по-загрижени.Значи ви е харесал изборът на костенурката за гид на зрителите?

- Не трябва да се забравя, че няколкото вида костенурки, които съществуват, днес са застрашени – не само че ловят твърде голям брой от тях, но те се оплитат в изоставените рибарски мрежи и се удавят. Затова е много силен символ да гледаме филма през очите на костенурка.Флора и фауна от коралов рифКакво беше сътрудничеството ви с братя Мантело?

- Когато се запознах с тях, бях леко резервиран, защото много от хората, които бях срещал, търсеха сензацията. Много бързо разбрах, че те са искрени и отдадени на каузата и че искат да накарат зрителите да участват в приключението им и да си дадат сметка за реалността в океаните. Тази реалност има много страни, надхвърля въображението и позволява на зрителя по-добре да разбере един свят, който му е чужд – океана – но от който всички ние сме зависими.

Това бе за мен възможност да се запозная с отдаден и решителен екип. Моят принос, колкото и скромен да е той, се състоя в това да представя филма и да дам няколко педагогически съвета: исках да съм сигурен, че ще има послание, особено към младата публика, за да може тя да се отърси от невярната информация.Кои са най-важните проблеми, с които се сблъскват морската флора и фауна?

И- зключителното при този филм е, че позволява да се обхване целия океански свят и да се видят връзките, които съществуват между видовете, които сме свикнали да виждаме – например китовете, акулите и костенурките – с други живи организми, като кораловите рифове. Защото трябва да разберем, че всички тези видове зависят едни от други – ако коралите се засегнати, това ще има последствия върху цялата хранителна верига и неизбежно засяга и китовете, акулите и костенурките. Това е голямото достойнство на филма, освен 3D кадрите, че дава възможност на зрителя да разбере, че всички тези видове са свързани.


Кит


А косатките, които се намират на върха на хранителната верига?

- Косатките са прекрасен индикатор за начина, по който се отнасяме към океаните. Защото чрез хранителната верига тези животни натрупват огромно количество токсини – химически продукти или тежки метали – които накрая имат много тежки последствия. Например се констатира, че едно бебе косатка може да умре след една или две години, защото майка му му е предала всички тези токсини по време на бременността и кърменето. Това би трябвало да ни обърне внимание на нашето собствено положение, защото вече се наблюдават тревожни признаци у човека – ако разберем какво се случва в океаните, ще се научим по-добре да управляваме планетата и нас самите.А акулите?

- Поради привидно културни - но най-вече икономически – причини, годишно се убиват между 100 и 200 милиона акули, в по-голямата част от случаите, заради перките. След като ги отрежат, изхвърлят в морето животните, които кървят и умират, което е огромно разхищение предвид милионите хора, които страдат от глад по света. Смятам това за престъпление. Още по-ужасно е, че много видове акули, които са на път да изчезнат, играят основна роля в океаните, като почистват морското дъно.Как виждате биоразнообразието след 50 или 100 години?

- Това е изключително сложен въпрос. Днес знаем, че климатичните промени в някои региони ще засегнат ледниците и че топенето им ще окаже влияние върху фауната и флората. Освен това, ако температурата на водата се повиши или понижи анормално, животинските видове, които са „архитектите” на кораловите рифове – и растенията, с които те се хранят – вероятно ще загинат. Понастоящем има някои океански зони, където 70% от кораловите рифове са мъртви. Международната научна общност призна публично, че средно 25 - 30% от коралите са мъртви. Затова трябва да се реагира възможно най-бързо, тези корали са не само естествени местообитания, но и защита срещу екстремни климатични феномени като циклони и цунами. От основна важност са и за хората, които зависят от коралите, за да оцелеят.Риба от кораловия рифМоже ли коралът, въпреки всичко, да регенерира?

- От момента, в който осъзнахме кои са опасностите и източниците на проблемите, не е твърде късно да се стабилизират нещата и да се даде възможност на кораловите рифове да се съживят. Например при островите Фиджи коралите бяха в по-лошо състояние преди 7-8 години, отколкото сега. Следователно можем да намалим въздействието от замърсяването и затоплянето на климата върху коралите, за да стабилизираме положението, а може би и за да възстановим някои видове, които не са напълно изчезнали.Често се говори за катастрофалното влияние на съвременната цивилизация върху океаните. Има ли обаче напредък от няколко години насам?

- Днес можем да кажем, че има наистина реален напредък спрямо ситуацията отпреди 15 години – филм като „Светът на океаните 3D” например дава възможност да се предаде жизненоважно послание на младото поколение, което след това го предава на родителите си и т.н. Затова съм по-скоро оптимист за бъдещето – като информираме младите, даваме възможност на бъдещите поколения да имат същите привилегии, от които се ползваме ние сега.Ще дадете ли примери за някои скорошни решения, позволили да се подобри ситуацията?

- Когато бях в Южна Калифорния, в Мексико, голямо предприятие за сол искаше да се настани в един залив, където сивите китове идват да се чифтосват, раждат и да се грижат за малките си в продължение на 2-3 години, преди да тръгнат отново по пътя на миграцията си. Бързо стана ясно, че такова предприятие ще има ужасни последствие върху китовете. Успях да се срещна не само с представители на местното население, но и с мексиканския президент, обясних му до каква степен съм притеснен и той се ангажира да спре установяването на предприятието в тази зона. Това доказва, че без да се вдига много шум и с дипломация и диалог, може да се получат резултати.КитовеИ в САЩ ли?

- Абсолютно. Преди няколко години помогнах за това един важен морски природен парк в Калифорния да не бъде достъпен за риболов. Борихме се като лъвове срещу риболовната индустрия и особено срещу спортния риболов – рибарите смятаха, че нарушаваме свободите им. Три години след това виждаме, че има свръхпопулация на риба в тази защитена зона – рибарите-професионалисти дойдоха да ни благодарят, защото успяхме да спасим работата им. От друга страна, през 2003 г. предприех експедиция в северозападната част на Хавайските острови, където има 2000 км коралови рифове – имаше хиляди тонове изоставени рибарски мрежи – фатални за животните, които се оплетат в тях, и най-различни предмети, като телевизори, компютри, мобилни телефони и т.н., които идват от петдесетина страни. На някои места дори не можеше да се върви по пясъка, толкова бе затрупан от отпадъци. Дадох си сметка, че целият свят продължава да използва Тихия океан като универсалното кошче, защото 10% от тези отпадъци се изхвърлят от корабите. Тогава се срещнах с американския президент, който взе драстично решение и превърна този регион в най-големия морски парк в света.Тази борба ли е ролята на вашата фондация?

- Създадох „Оушън Фючър Съсайъти”, за да почета и продължа философията на баща ми, с която съм свързан цял живот. Нашето кредо е много просто – ако предпазваме океаните, предпазваме самите нас. Мисията ни е да организираме масирана комуникация чрез телевизията и интернет, за да информираме хората по света за тези теми. Именно кадрите от „Подводно пътешествие 3D” дават възможност да се разшири въздействието на мисията ни. Имаме и педагогическа мисия – предоставяме на учителите и на младите документация, която ще им даде възможност в бъдеще да взимат по-добри решения. И накрая, „Оушън Фючърс” има за цел да води дипломация при срещи с държавни глава, политици и индустриалци, и чрез диалог да доведе до вземането на определени решения, които да вредят по-малко на околната среда.Какви аргументи използвате?

- Винаги обяснявам, че природата трябва се управлява като предприятие. Трябва да се има предвид, че природата е капиталът, който имаме на наше разположение – ако живеем от лихвите, които се натрупват от капитала, може вечно да продължаваме така. Но днес консумираме не само лихвите, но и самия капитал. Всички знаят, че отиваме към фалит! Затова трябва да се предостави информацията на хората, които взимат решенията в света, за да се спре пилеенето, да се стабилизира положението да станем по-добри управляващи.По материали на "ПроФилмс"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *