Свръхдоза българско кино „В Двореца” – 29 български продукции в надпревара за „Балчишкото злато”

|
114 са филмите (65 игрални, 10 анимационни, 29 документални, 10 експериментални), които ще бъдат представени в рамките на деветото издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”, 93 от тях се показват в България за първи път. Селектираните 114 филми са от 39 държави. Българските продукции, преминали селекцията, са 29, което превръща страната ни в основен претендент за “Балчишкото злато”. Класацията следват Германия с девет, а Франция и Англия са с по осем кандидата.
Част от богатата програма, която се представя по време на 9-ото издание на фестивала, са номинираният за „Оскар” филм „Кави”. Филмът впечатлява с вълнуваща история за момче, което иска да играе крикет. Вместо това обаче, Кави е принуден да работи в тухларна в Индия, за да изкарва прехраната си. Пред него стои решение, касаещо робството днес – оцеляваш, приемайки съдбата си, или се бориш, без да си сигурен какво ще постигнеш и на каква цена.
Участват още кипърският мюзикъл „Песента на сирената”, филмът „Този, който прави дъжд” - копродукция между Исландия и Монголия, „Когато пада нощта” от Сингапур и колумбийският филм „200 минути”.

„Реших да участвам във фестивала заради страхотния диапазон от изкуства, които концентрира на едно място”, заявява Никълъс Грийн, режисьор на боливийския филм „Салар”.

С всяка година Международният фестивал разширява географския си обхват, затвърждавайки позициите си на световната филмова сцена. 3758 са филмите, заявили желание за участие в деветото издание на фестивала - от 137 държави от целия свят. Сред страните, потърсили своето място „В Двореца”, са далечните Еритрея, Мианмар, Буркина Фасо, Камбоджа, Камерун, Монголия, Тунис, Ливан, Венецуела, Уругвай, Гана и Мароко.

Най-голям интерес има сред кандидатстващите с игрални филми, които са 1662. Напредък отбелязват и документалните продукции, които тази година са 1108. 593 от кандидатствалите за конкурсните програми са анимации, сериозен ръст бележи категорията Експериментални – с 316 кандидати.

Авторите и продуцентите на селектираните филми ще пристигнат в Балчик, за да представят лично продукциите си и да бъдат оценени от утвърдени представители на индустрията. Деветото издание на фестивала „В Двореца” се журира изключително от дами - 11 дами, сред които Линда Олшевски (селекционер на Американската филмова академия), Санди Сисел (кинооператор, отличена с награда за цялостен принос към киното), Малгожата Потоцка (емблематична за полското кино актриса), и др.


С пълния списък на участниците в конкурсните програми можете да се запознаете на сайта на Международния фестивал „В Двореца”.
 

По материали на фестивала
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *