„Селска чест” и „Палячи” на сцената на Античния театър на 9 юни

|
Когато младият Маскани решава да участва в конкурса за едноактни опери на издателя Сонзонио с операта „Селска чест”, дори и през ум не му е минавало, че ще спечели първата награда. И не само това – неговата опера се превръща в една от най-гледаните и обичани опери в оперната литература. По ирония на съдбата на същия конкурс е отхвърлена операта „Палячо” на Леонкавало, защото не отговаря на условията – тя е в две действия.Но ето че вече десетилетия двете вълнуващи общочовешки драми се представят с голям успех в една вечер и шестват по световните сцени като ярки образци на веристичната идея. Сюжетът е от живота на обикновения човек, драмата е подчинена на вечните теми за любовта и изневярата. Според режисьорската концепция „двете едноактни заглавия са обединени от една и съща тема, разглеждана огледално, в един спектакъл от две части, където действието се развива на едно и също място, но в различно време.”Режисьорката Нина Найденова:

„....В “Селска чест” доминира женската позиция по въпроса за изневярата. Майката, Годеницата и Любовницата - три жени, три различни съдби под погледа на “обществото”.В “Палячо” мъжкото его, мъжката чест, мъжката страст, надпревара, похот, сила са водещите в действието доминанти. Личната драма на Артиста – клоун Палячо, прераства в протест срещу своята Публика, нещо повече, прераства в протест срещу влиянието на общественото мнение. Дали това обаче е проблем само на Артиста, който разгръща, своите страсти, разголва своето Аз на сцената – арена, сам пред своята публика или е проблем на много от нас? Като, че ли всички ние правим повече заради другите, които гледат, изискват, очакват и ни съдят, а не заради самите нас или близкият човек до себе си.
Даниела Дякова в ролята на Сантуца
В това се състои и актуалността на темите, поставени в “Селска чест” и “Палячо” – две произведения написани един век назад, където Любовта, Изневярата като предателство и Честта воюват в името на това, да си свободен да избираш, да бъдеш “Себе си”!”Постановките на Варненската опера „Селска чест” и „Палячи” бяха представени премиерно миналата година в рамките на „Варненско лято”. Режисьор на двете постановки е Нина Найденова, художник на декора Иван Токаджиев, художник на костюмите и куклите Николина Костова-Богданова, хореограф Боряна Сечанова. Успешната продукция гостува за първи път на сцената на Античния театър - този път осъществена с хора, оркестъра и балета на ОФД Пловдив. Калуди Калудов ще видим в една от неговите коронни роли - на Туриду, Даниела Дякова – Сантуца, Иван Кабамитов – Алфио, Анна Дитри – Лола, Валерия Мирчева – в ролята на Лучия. В „Палячо” ролята на Канио ще изпълни Стоян Даскалов, Неда – Марияна Панова, Тонио – Михаил Пулиев, Силвио – Иван Кабамитов, Бепо – Ивайло Михайлов. Спектаклите ще дирижира Григор Паликаров.Резервната дата при лошо време е 20 юни.Билети на касите на Националния дворец на културата, Концертна зала, Пловдив

On-line http//www.eventim.bg, http//www.ticketsbg.com, http//www.ticketstream.bg


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *