Силвия Чолева и Иван Желев – новите лауреати на наградата “Иван Николов”

|
На 18 декември в Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" Божана Апостолова (собственик на издателство "Жанет 45") връчи за 13-и пореден път Национална награда за поезия "Иван Николов". Тази година отличието (статуетка, грамота и 5000 лв.) си поделиха Силвия Чолева (за книгата си "Писма") и Иван Желев (за стихосбирката си "Без пепел").
Общо в конкурса са участвали 108 книги, от които жури в състав Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Николай Заяков, Георги Господинов, Румен Леонидов и Божана Апостолова номинира шест. Другите четири номинирани са "Тъмнозеленият цвят на нощта" на Георги Маринов, "Човешки, твърде човешки" на Димитър Стефанов, "Всички ангели спят" на Рада Александрова и "Демиургически упражнения" на Божидар Богданов.
На официалната церемония преди обявяването на наградите актьорът Валентин Ганев прочете по 1-2 стихотворения от всяка номинирана книга. Божана Апостолова и Румен Леонидов говориха за впечатленията си за участниците в конкурса и техните книги. От приказките им излизаше, че произведенията са били толкова посредствени, че това е затруднило журито при избора на победител. Всъщност номинираните са били по-скоро равностойни и това е довело до равният брой гласове.
"Общо взето, между тия 108 книги, както и между тези 6 нямаше книга, която да се отличи категорично. От това, което чухме сега (четенето на Вальо Ганев - б. а.) пак ни направи впечатления - тия, които пишем и продължаваме да се наричаме поети много се занимаваме с въпроси "Какво е поезията?", "Какво е поета?" - тая литературщина е отвратителна и не знам защо веднъж не се каже ясно и високо: "Не се занимавайте повече, не се вглеждайте в пъпа си...". Ние поетите с нищо не сме повече от останалите хора. Малко по-чувствителни сме, има някои антени, които Господ ни е дал, но това самообяснение, това самовъзвеличение - това е доста старомодно, демодирано и реакционно", каза Румен Леонидов в словото си, след което се спря с критика на всяка книга и всеки автор поотделно. В края на речта си подчерта, че е време поезията отново да се върне към класическите си форми - "сега, когато има пълен хаос в обществото, една изящна класическа поезия е нужна на всички".
Другият от присъстващите членове на журито, Иван Цанев отказа да говори, поради пролеми със здравословното си състояние.
Наградите връчи Божана Апостолова, като всеки от наградените благодари на журито, близките си и т.н.
Оптимистичната новина е, че от догодина наградата "Иван Николов" ще е вече 10 000 лв.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *