Скок във времето с фестивала на народната носия в Жеравна

|
За пети пореден път в Жеравна ще се проведе фестивалът на фолклорната носия. По традиция той е в седмицата (петък, събота и неделя) след Голямa Богородица (15 август), в парк Добромерица. Тази година датите са 17, 18 и 19 август.

Всеки желаещ да присъства задължително трябва да е облечен с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия. На входа на фестивала ще се продават и отдават носии под наем. Входът за фестивала е 20 лева, срещу които се получава пропуск за трите дни.

В непосредствена близост до фестивала ще има място за палатков лагер с осигурени химически тоалетни, вода и ток. Палатковият лагер не се заплаща. Всичко това се прави в името на едно автентично изживяване, което да наподобява машина на времето. Ако искате да се върнете в миналото, заповядайте на 17 , 18 и 19 август в Жеравна.

На сайта на фестивала можете да се запознаете с програмата за тази година. Според организаторите обаче силата на феста не е точно в програмата, а в цялостната атмосфера и автентичното изживяване. Гостите ще могат да се насладят на изпълненията на фолклорни ансамбли от страната и чужбина - очакват се гости от Сърбия, Украйна, Алжир. Ще се проведе и истинска сватба според отколешната традиция - в минали години фестивалът е предоставял място за автентичния ритуал на кръщенето.

Всяка година посетителите на фестивала в Жеравна се увеличават все повече и тази година организаторите очакват над 10 000 души за трите дни.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *