Слави Томов с трети роман

|
Тънката нишка между бетонираната градска среда и бисексуалността показва Слави Томов в своя трети роман.
След "Междинните състояния на Грегор К." и "Пътешествия до края на Бургас", "Другият живот на Бианка К." е новият роман на младия бургаски автор.
В него той води разказа от името на жена и се опитва да предаде женската чувствителност. Признава, че не винаги успява, защото героинята му понякога извършва типично мъжки действия.
Самотна и затворена в собствения си свят, Бианка е еманация на градския човек, бетониран в апартамента, офиса или среднощните барове на големия град. Лутайки се в него, тя се сблъсква с бруталността и насилието.
Текстът е поднесен кратко кинематографично. Действието тече като филм и показва безсмислието на един млад живот, пуст и празен. Търсене на загубената идентичност, непрекъснато бягство. Пустота, душевна и емоционална.
"Книгата ме накара да се чувствам тъжна, защото аз живея в този град, но го виждам по друг начин. Крайно време е бисексуалността да я възприемаме не като дефект, а като реалност - едно обикновено различие. С любов и съпричастност към това крехко същество Бианка - пожелавам й ведрина и много свежест, защото никой не бива да бъде депресиран в този „най-добър свят от световете, в който живеем”, както е казал Лайбниц. На Слави пък пожелавам да потопи героите на следващите си романи в много любов, защото ние наистина имаме нужда от това", каза издателката на романа Таня Янкова (Издателство „Балтика”).
Романът бе представен в залата на Регионалната библиотека в Бургас на 15 ноември 2007г. и предизвика полемика, която не е отзвучала в бургаските литературни среди.
Подходът на литературния критик Иван Сухиванов за натикване на романа в калъпа на постмодернизма от една страна се сблъска с философския поглед на Силвия Чалъкова, а на мъжката гледна точка към писането и четенето опонира женската позиция на Елица Дубарова.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *