“Слуга на двама господари” – модерната класика

|
„Слуга на двама господари” е новата премиера в Народен театър „Иван Вазов”. След инцидента, сполетял Карла Рахал и Юлиян Рачков преди първоначално обявената за премиерна дата 25 март, постановката вече се играе успешно, като в ролята на Смералдина е Рени Врангова.
Пиесата на Карло Голдони не е поставяна на тази сцена повече от сто години, въпреки дългият й сценичен живот и шумен успех по световните сцени. Българските зрители я виждат в трактовката на режисьора Димитър Бозаков, дошъл за работата по нея от Израел, заедно с композитора Ефи Шошани и сценографа Александър Лисянски. Костюмите са дело на Никола Тороманов.
Не е лесна задача да се работи по такава класическа пиеса, която, от една страна, звучи вечно актуално, а от друга неизменно се нуждае от преразглеждане. Трудно е да се каже дали „Слуга на двама господари” е заблестял в заслуженото си сияние на сцената на Народния театър – дългата близо три часа постановка може да поеме още повече динамизъм и хумор. Като започнем от текста, минем през сценографията и костюмите и свършим с продължителността й, точната дума ще е „мащабно”. Впечатляващи декори (дори и да се абстрахираме от ролята им в осуетяването на премиерата) и костюми, в които се промъква дори източен елемент под формата на изящни халати с японски мотиви. Актьорите играят добре, може би твърде познато добре и не изненадват с нищо ново в тези си превъплъщения, дори завърналият се след пет години отсъствие Чочо Попйорданов. Счупената ръка на Рачков олицетворява поговорката „Всяко зло за добро” и предизвиква спонтанни импровизации у колегите му – достойнство на спектакъла, която обаче е с ограничен живот.
Историята за хитрия слуга, намерил начин да слугува на двама господари, за бъркотията, която настава впоследствие и за любовта с безброй пречки, която достига до щастлива развръзка, е наистина достойна за сцената, на която е поставена. Дано с предстоящите представления вдъхнови още повече екипа, за да намери най-подходящия ритъм според пулса на една по-взискателна публика, каквато заслужава Народния театър.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *