Солисти на Държавната опера и балет-Анталия, Турция, гостуват за първи път в Пловдив

|
На 23 януари от 18.00 часа за първи път на сцената на Концертна зала ще гостуват солистите на Държавната опера и балет-Анталия, Турция Нурдан Айдън (сопран), Ебру Каптан (мецосопран), Корай Дамаджиоглу (тенор), Тамер Пекер (баритон). Ще дирижира пловдивчанинът Кръстин Настев, който през последните години работи в този театър.
Държавната опера и балет-Анталия, Турция, е сред четирите най-големи оперни театри в Турция (наред с Анкарската, Истамбулската и Измирската опери) и е домакин на световнопризнатия ежегоден оперен фестивал Аспендос, който се провежда в едноименния град (близо до Анталия) с уникално запазен античен амфитеатър с 15 000 места.

В концерта ще участват оркестърът и хорът на ОФД Пловдив и Хорът на Пловдивските момчета. Участниците в концерта ще поднесат на почитателите на класическата музика атрактивна програма с увертюри, арии, дуети и хорове от опери на Моцарт, Офенбах, Дворжак, Делиб, Леонкавало, Бизе, Пучини и турски автори.
 

Нурдан Айдън (сопран) завършва Измирската консерватория при проф. Мюфит Байраша. През 1993 г. е докторант на същия университет. През 1994 е победител на вокалния конкурс “Гюзин Гюрел” в Истанбул и печели специалната награда на журито на Втория оперен конкурс в Баку-Азербайджан.

Специализира в майсторските класове на Катя Ричарели, Лейла Генчер, Лицинио Монтефуско и Роман Верлински.

В репертоара на певицата влизат ролите на Мими от ”Бохеми”, Виолета от “Травиата”, Джилда от “Риголето”, Констанца от “Отвличане от Сарая”, Русалка от едноименната опера на Дворжак.
 
Ебру Каптан (мецосопран) е родена в старата столица на Турция Коня, завършва с успех Държавната Консерватория “Хаджеттепе” в Анкара през 1995 г. Веднага получава покана от оперния департамент на университета в Коня за преподавател, където работи четири години. През 1999 г. е назначена за солист в Операта в Анталия. През годините работи с вокалните педагози Лисинио Монтефуско, Роман Верлински и Лили Илиева.

Ролите, които е изпълнила до момента, са Мадалена от “Риголето”, Сузуки от“Мадам Бътерфлай”, Принц Орловски от “Прилепът”, Зейнеп от “Али Баба и 40-те разбойника”, Елиза от “Моята прекрасна лейди”, Голде от “Цигулар на покрива “ и други роли в турски опери и оперети.

Ебру Каптан гостува на редица фестивали, сред които са Оперният фестивал ”Аспендос”, Международният музикален фестивал в Бодрум, фестивалите в Каш и Кападокия , както и участва в Седмицата на турското изкуство във Виена.

 
Корай Дамджиолу (тенор) е роден в Анкара през 1977г. Започва обучението си в Измирската консерватория през 1995г. и продължава по-късно в Руската академия ”Гнесин”. От 2000г. е щатен солист в Операта в Анталия, където от постъпването си до днес работи с вокалния педагог доц.Лили Илиева.

Участва в майсторските класове на Миета Сигеле и Вериано Лукети в рамките на фестивала “Рива дел Гарда” – Италия.

Репертоарът му включва ролите на Алфред от “Травиата”, Туриду от ”Селска чест”, Дон Хозе от “Кармен”, Аегист от “Електра”, Пинкертон от ”Мадам Бътерфлай”, Каварадоси от ’Тоска”, Принцът от “Русалка”, както и теноровите партии от “Реквием” на Верди и “Девета симфония” на Бетовен.
 
Тамер Пекер (баритон) е роден през 1970 г. в Истанбул. Първоначално е приет с цигулка в музикалния департамент на университета “Гази паша”. По-късно започва вокалните си занимания с Ихсан Екбер и проф.Ялчън Давран.

Тамер Пекер е предпочитан солист в оперните театри на Турция. Репертоарът му включва ролите на Жорж Жермон от “Травиата”, Алфио от “Слеска чест”, Тонио от “Палячи”, Набуко от едноименната опера, Холандецът от “Летящият холандец”, Ескамилио от “Кармен”, Шарплес от “Мадам Бътерфлай”, Риголето от едноименната опера, Скарпия от „Тоска”.
 
Кръстин Настев (диригент) е роден в гр.Пловдив през 1980г. Получава първите си уроци по музика в Хора на Пловдивските момчета, а по късно завършва Музикалното училище в класа по обой на Кунка Панчева. Изучава две години хорово дирижиране при Маестро Крикор Четинян, а по-късно завършва НМА”П.Владигеров”-София в класовете по оркестрово и хорово дирижиране на проф. Пламен Джуров и проф. Мирослав Попсавов.

Финалист на Академичния бахов конкурс - Пловдив 2001 и Международния конкурс за диригенти ”Мариеле Вентре”- Болоня 2007.

Участва в майсторски класове по дирижиране на Проф.Алан Хейзълдайн(Лондон), Проф.Васил Казанджиев, Проф.Мирослав Попсавов, Георги Димитров, Иван Ангелов.

През периода 2005-2008 г. е хормайстор в ОФД-Пловдив; от 2006 до 2008 г.- диригент на Хора на Пловдивските момчета, а от 2008 г. е диригент в Държавната опера Анталия,Турция.
 
Програма
Първа част

1. В.А.Моцарт- ”Сватбата на Фигаро” - Увертюра

2. В.А.Моцарт- .”Милосърдието на Тит” - ария на Сесто

изпълнява Ебру Каптан

3. Ж. Офенбах - "Хофманови разкази" - "Баркарола"

изпълняват Нурдан Айдън и Ебру Каптан

4. А.Дворжак – ”Русалка” - ария на Русалка

изпълнява Нурдан Айдън

5. Дж.Пучини - ”Тоска” - ария на Каварадоси

изпълнява Корай Дамджиолу

6. Р.Леонкавало - .”Палячи” – Пролог

изпълнява Тамер Пекер

7. Р.Чапи -”Дъщерята на Зебедео”- Сарсуела

изпълнява Ебру Каптан

8. Л.Делиб - “Момичето от Кадис”

изпълнява Нурдан Айдън

Втора част

1. У.Дж.Еркин - ” Кьочекче”- Сюита за оркестър

2. М.Сун -”Гласът на пустинята”- изпълнява Нурдан Айдън

3.”Кьороглу”-турска народна музика – изпълняваТамер Пекер

4. С.Ада - “Забранена любов” - ария на Мадмоазел Крото

изпълнява Ебру Каптан

5. Фр.Супе - ”Поет и селянин” - Увертюра

6. Ж.Бизе - ”Кармен” - Марш

изпълнява Хор на Пловдивските момчета

7. Ж.Бизе - ”Кармен” - ария на Дон Хозе

изпълнява Корай Дамджиолу

8. Ж.Бизе -”Кармен”- ария на Ескамилио

изпълнява Тамер Пекер

9. Ж.Бизе - ”Кармен” - финален хор


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *