“Сребриста чайка” за Мики Манойлович

|
Двете награди "Сребриста чайка" на София филм фест "На брега" в Бургас бяха пряко свързани с името на актьора Мики Манойлович. Впечатляващото представяне на звездата на сръбското кино в ролята на Азем от филма „Обет” и на Дивко от „Цирк Колумбия” дотолкова впечатли фестивалното жури, че то за първи път в деветгодишната история на кинофеста даде високата награда на актьор.
Втората "Сребриста чайка" бургаската публика присъди на европейската копродукция „Цирк Колумбия” на босненския режисьор Данис Танович.
Името на Мики Манойлович българските зрители помнят от филмите „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Черна котка, бял котарак” и „Ъндърграунд”. Директорът на София филм фест Стефан Китанов пое личен ангажимент наградите "Сребриста чайка" да стигнат до притежателите си Мики Манойлович и Данис Танович.
Силната програма от късометражни филми за наградата Джеймисън събра в салона на София филм фест на брега много млада публика. Тя отличи 27-минутната лента „Киндер сюрприз” на Андрей Волкашин. Македонският студент от НАТФИЗ получи плакет и грамота от Община Бургас и Областна управа, както и обещанието за пълна логистична подкрепа за следващия му филм.
Художественият директор на София филм фест на брега проф. Георги Дюлгеров и заместник кметът Атанаска Николова съобщиха, че десетото издание ще бъде в залата на Общинско кино „АБ”. Абревиатурата насочва към името на бургаския драматичен театър - Адриана Будевска. Предстои ремонт на залата на театъра. Ще бъде доставено и необходимото оборудване за филмови прожекции в залата - инвестиция на Oбщината. Продължава и ктиторската кампания за „закупуване” на стол в кинозалата. В общинския киносалон ще се показват и филми от есенния кинопреглед „Киномания”, както и ленти от Фестивала на европейските копродукции. Кинолектория „София филм фест на брега - за учащи” ще подготвя силна и компетентна млада публика - уточни проф. Дюлгеров.
 

Радка БАЛЕВА
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *