Срещи в сряда

|
Най-старият български литературен музей, къщата на патриарха на националната ни литература Иван Вазов в София, и най-голямото модерно издателство, вдъхновено от мисията си да разпространява съвременна българска литература “Жанет-45” в Пловдив се обединиха в идеята да създадат постоянна, жива и привлекателна литературна сцена в центъра на българската столица.
Всяка предпоследна или последна сряда от месеца в залата на документалната експозиция на музея или в кафе-клуба ще се провежда четене на автор (или автори) от издателска къща “Жанет-45”. Съботните дни през пролетта и лятото предлагат също възможност за поетични матинета, срещи с автори, рецитали, тематични утра, на които да се продават книги.
Целта на инициативата е да изгради постепенно традицията на едно живо и непрекъснато литературно битие, да “отгледа” своя образована и пристрастна публика, да утвърди името на една постоянна литературна сцена със свое лице. Неслучайната среща на две институции – музеят, консервативното място, стожерът на традицията и издателството с динамичните му програми и естетически търсения, знаковостта му в модерния литературен живот – поражда надежда, че инициатива ще бъде не само насъщно необходима, но и успешна. Първо, защото създава възможност за нормални в периодичността си и по съществото си срещи на авторите с публиката, второ, защото се фокусира върху националния литературен живот, акцентира върху многообразието му и така повторно го легитимира, и трето, защото посредничи между книгата и нейния читател.
Името на поредицата СРЕЩИ В СРЯДА не е произволно хрумване, а съдържа в себе си смисъла на гореспоменатата вече среща между Музеят и Издателството, между канона на класиката и предизвикателството на настоящето, случващо се сега и тук в българската литература. Срядата като ден, разполовяващ деловата седмица, също включва в себе си знака на център, на средищно място, на среща между двете половини на цялото.
Началото на поредицата СРЕЩИ В СРЯДА ще бъде поставено на 28 февруари 2007 г. с рецитал на поетесата Станка Пенчева, последният носител на голямата национална награда “Иван Николов”, авторка на издателство “Жанет-45”.
Изборът на Станка Пенчева не е предопределен от формалното съвпадение на датата 9 юли, общият рожден ден на поетесата и патриарха на националната ни литература, а огромната разлика в годините изобщо не ни пречи да възприемаме и двамата като класици, да ги четем и препрочитаме с удоволствие.
“Срещи в сряда”, чието първо издание ще се състои в последната сряда на месец февруари, на 28-и от 18 часа, освен възможност да се срещнем с автентичното присъствие и излъчване, с енергията на живите думи, прочетени от авторката, ще е и повод Станка Пенчева да даде автографи на своите многобройни читатели и почитатели.
Къща музей “Иван Вазов” и издателство “Жанет-45” ще се радват да бъдете гости на “Срещи в сряда”, на 28 февруари, а след това и на 28 март.

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *