Стефан Диомов, композитор: Отказвам да служа на омразата

|
Историята на „Тоника“ е и моята история, никога не съм твърдял, че съм създал групата сам – създадохме я всички заедно

Стефан ДиомовСтефан Диомов отбеляза на 16 февруари своя рожден ден. Композиторът става известен като ръководител на вокалните състави “Тоника” и “Тоника СВ”. Работи като вокален педагог и художествен ръководител към Ансамбъла на ГУСВ в София. Занимава се с музика от 1961. Създава вокален квартет “Тоника” през 1972 към Културния дом на транспортните работници в Бургас. Първата му песен е "Балада", която веднага печели тогавашния младежки конкурс. Следват популярните и сега "Интимно" и "Къде си". През 1982 “Приятели” е обявена за “Мелодия на годината” в конкурса на Българската телевизия. Песните “Сбогуване” и “Разказвай ми” са отличени с първа награда на конкурса “Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора” през 1975 и 1979. От 1986 до 1991 е главен художествен ръководител на група “Магистрали” към Транспортни войски. През 1992 се връща в родния Бургас. През 1992 г. "бащата на тониките" основава и група "Горещ пясък", в която участва големият бард и композитор Пламен Ставрев. Междувременно започват скандалите в "Тоника" и "Тоника СВ" . Диомов дори им забранява да пеят хитовете му, но през 1994 г. успява да изглади споровете и събира членовете във "Фамилия Тоника". Новата формация има изключителен успех, а "Здравей, как си, приятелю" печели годишната класация на БНР за 1995-а. През 1996 г. възражда конкурса "Бургас и морето". Евъргрийните му са събрани в троен диск. Стефан Диомов е любим човек и за музикантите от вокална група "5-те сезона", която също има голям успех. 

Интервю на Милица САВАНОВИЧ

Снимка авторът

- Г-н Диомов, отбелязвате 69-ия си рожден ден, как е настроението?

- Добро е. Пазя диета и се чувствам доста добре, отслабнал съм с 5 килограма. Денят е толкова слънчев, че няма начин човек да не се радва на живота, на приятелите си. Продължавам да мисля позитивно за нещата около мен. Искам да работя, искам да пиша песни, искам да правя концерти... това е прекрасно чувство – да продължиш и да не ти минава през ум да спираш.

- Най-хубавото пожелание днес?

- Поради състоянието, в което бях преди месец-два, за мен най-хубавото пожелание е да съм здрав. Когато имам здраве и приятели, и песни ще има, и усмивки.

- От доста време се спекулира именно със здравословното ви състояние.

- Така е. Не мога да разбера какъв е този глад към евтини сензации. Всъщност състоянието ми въобще не е драматично. Да, бях във Военномедицинска академия... имах проблеми, имам проблеми, но те са преодолими. Залагам на волята си. За себе си съм си казал, че ще успея. В момента се чувствам все по-добре. Дай, Боже, един ден да няма и следа от моето заболяване.

- Досега отказвахте медийните изяви, защо решихте да нарушите обета за мълчание?

- Главно, за да разсея тези спекулации. Аз отказах повече от 15 интервюта за национални медии, защото смятам, че тези теми са преекспонирани. Особено темата „Тоника“. Нещата изобщо не са такива, каквито се представят, но по-добре човек да си замълчи, отколкото да заема позиция на оправдаващ се. Не искам да се оправдавам за нищо. Смятам, че всичко се преиначава по брутален начин, но предпочитам да запазя мълчание, вместо да нападам когото и да е. Темата е приключена. Имам нов състав, нови идеи, голямо желание за работа, така че – напред!

- Всеки говори, обсъжда възникналите скандали, хората се интересуват какво точно се случва.

- Това са изсмукани от пръстите неща, скандал няма. Аз съм ги оставил да ми пеят песните, защото за тях съм ги написал. Продължавам да имам положително мнение, защото историята на „Тоника“ е и моята история. За мен драма и проблем няма. Нека това да остане за тези, които мятат камък по нашето минало. Дай, Боже, един ден тази истина да бъде проумяна, защото кажа ли лоша дума, все едно хвърлям камък по собствените си песни. За мен нещата отдавна са приключили и всичко го отдавам на някаква черногледа лаборатория, в която се измислят проблеми, които съществуват в паралелни светове. За какво става въпрос изобщо не мога да разбера. Намерил съм своето спокойствие. Ще се опитам да направя няколко нестандартни концерта през тази година. Поставил съм си доста сериозни творчески задачи и само това ме интересува. Интересуват ме моите приятели, колеги, с които ще осъществя всичко това. Тези долнопробни клюки не искам да ги коментирам. Аз вярвам в Бог, в дивотии не вярвам. Жалко за хората, които спекулират с всичко това, не бива, много е нездравословно. Езотерични материи, бабини деветини – цял живот съм се надсмивал над това, а сега ми се стовари на главата.

- Не успяхте да се сбогувате с приятеля си Гого, как се чувствате от това?

- Много ми е тежко... С него си отиде и част от моето минало, миналото на един състав, който, заедно с всичките противоречия вътре, изпълни много сериозна мисия. Този състав беше любимец на няколко поколения българи. С това, което направихме, можем само да се гордеем. Съжалявам, че така стана, но такъв е животът... За мен най-важното е, че успях да се върна в себе си и вече правя сериозни планове за бъдещето, което е прекрасно.

- Жълтите медии още не са заяли „Петте сезона“. Мислите ли, че това ще стане с времето, когато добият повече популярност?

- По този повод ще ти разкажа един много интересен случай. Много често си говоря със Сийчето от първата „Тоника“. Тя е много изненадана от случващото се. Понякога се питам защо, тъй като тя намира нещата за преиначени, историята на „Тоника“ за пренаписана и невярна. Мъчих се да разбера каква е причината. Всъщност тя замина за Щатите и не се е въргаляла в цялата мръсотия на нашия занаят. Тя остана чиста душица и затова нейните спомени за групата са толкова светли. Тогава, когато правихме „Тоника“, ги нямаше парите, нямаше го това евтино търсене на слава, тази завист, непонятни за мен. Тя поглежда на нещата с много чисти очи. Процесът на омърсяване при нея го е нямало. Тя ми се обажда късно вечер от Щатите и казва: „Не мога да разбера какво става. Как е възможно така да се преиначават нещата, някой друг да си приписва заслугите за „Тоника“. Никога не съм казвал, че „Тоника“ съм я създал аз, аз и само аз. „Тоника“ я създадохме всички! Тогава, когато се обичахме, когато гледахме в една посока. Сега нещата могат да продължат само на базата на любов, не и на омраза. Отказвам да служа на омразата, отказвам да правя песни, заради омразата. Не! Каквото и да прави човек, трябва да е от любов. Всичко друго е страхотен фалш...

- Кому е нужно това след толкова години?

- Непонятно ми е. Тези хора тотално са избягали от реалността. Лошо не искам да казвам. Нека нашите песни да продължават да вълнуват хората. Това е най-важното. Това, което толкова исках да кажа на рождения си ден, е да се обичаме. Да се обичаме, защото това е най-важното.

- Какво да очакваме отсега нататък?

- Искам да правя концерти. Разбира се, ще направя един албум с най-добрите мои песни, понеже догодина правя кръгла годишнина. Дай, Боже, да съм здрав, да имам сили да реализирам плановете си. С „Петте сезона“ също работим много сериозно. На днешния ден (16 февруари) преди шест години ги събрах. Те се оказаха много свестни деца, много ме слушат – един прекрасен колектив. Въпреки сериозната разлика от 45 години, оказа се, че когато има разбиране, това няма значение. Когато гледаме в една посока, тази разлика в годините може да бъде само полезна. Аз черпя от тяхната енергия, а те черпят от моя опит. Получава се прекрасна комбинация.

- Син сте на лозар, почерпихте ли се с вино за празника?

- Виното на баща ми бе прочуто в Бургас. Той беше изключително трудолюбив, ставаше рано сутринта и се прибираше късно вечер. Вечно усмихнатият бай Георги. Трудеше се, за да направи добро вино за хората и го правеше. Аз съм много доволен от факта, че допълних комбинацията – доброто вино с добри песни. Днес на обед с приятели пийнахме по чаша, довечера пак ще пийнем, за да докажем истината, че от тази комбинация няма нищо по-добро. Приятели, вино и любов, колкото и банално да звучи, това е есенцията на живота.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *