С творби на Михаил Сажаев Домът на хумора и сатирата открива Годината на Русия в България

|
Домът на хумора и сатирата в Габрово представя от днес изложбата "Небесен музикант" - оригинални рисунки на руския художник Михаил Сажаев. Показаните 42 творби са част от колекцията рисунки, дарени от автора за художествения фонд "Хумор на народите" на Веселата къща, а самата изложба е посветена на 60-годишнината на твореца и на Годината на Русия в България.
 
Сажаев и Домът на хумора в Габрово
Михаил Сажаев е уникален художник, свързан с Дома на хумора още от 1983 година, когато получава награда за карикатура в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Следва награда за рисунка в Биенале 93, участие в международното жури на Биенале 95, участия във всички следващи издания на конкурса. Художникът има самостоятелни изложби в Дома на хумора и сатирата и участия в юбилейните изложби от фонда му "Златни усмивки" (2003) и "Дарено с любов" (2007).
Рисунките на Михаил Сажаев откриват един приказно-вълшебен свят, сякаш дошъл от нашето детство, алегоричен и същевременно реален. Природата е населена от хора и животни, чисти или порочни, но винаги носещи някакво философско послание.
В едно свое писмо до музея от 1994 г. Сажаев признава: "Сега работя в различни страни, но съм особено признателен на Габрово за това, че там започна някога моята международна дейност и май имам много по-топли чувства към този град, отколкото към някои световни столици. Някога бях истински щастлив в Габрово."
 
Кой е Михаил Сажаев?
Художник универсал и писател. Участник в над 70 изложби. В момента е художник на класическия реализъм. За тридесет години творчество е създал около 10 000 произведения (живопис, графика, порцелан, скулптура, колаж, текстове и др.), разпръснати в 28 страни по света. Основният фонд е в градове на Русия, Европа и САЩ.
Има три награди от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово, сребърен медал от биеналето на графиката в гр. Анкона (Италия), почетна награда на гр. Нант (Франция), проект "Реална Русия" в Германия – покана от правителството на Германия за участие в Еврокултост. Негови колекции има във всички европейски страни, САЩ, Канада и Китай. Автор е на литературни произведения (през 1996 г. в САЩ излиза книгата му "Окно неясных представлений"; през 2001 г. списание "Урал" публикува романа му "Книга жизни города Мудоева"; през 2007 г. е издаден двуезичен албум с две наименования “Окно неясных представлений" и “Близнец всему" с всички досегашни текстове и множество рисунки ).
Основно местожителство - Екатеринбург, Русия. Член е на Съюза на художниците на Русия, което се старае да не афишира.
 

По материали на Дома на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *