Татяна Лолова в концерт-спектакъл посветен на Шуман

|
Камерният концерт-спектакъл "... Твоя вярна Клара" ще се състои на 11 юни, от 19.00 часа на сцената на Концертна зала, Пловдив. Спектакълът се посвещава на 200 години от рождението на Роберт Шуман.

За българската публика е любопитно да узнае повече за любовта между Роберт Шуман и пианистката Клара Вик (по-късно, след като става негова съпруга - Клара Шуман). Любов, която вдъхновява композитора и това оказва влияние на неговото творчество. Тайната любовна кореспонденция между Роберт Шуман и любимата му – Клара Вик е уникален литературен паметник от епохата на Романтизма. Със съчетанието на песни и писма, включени в програмата на камерния концерт-спектакъл, българската публика ще се пренесе в иррационалните духовни и естетически измерения на Романтизма.
Примадоната на българския театър актрисата Татяна Лолова е изключително успешен и задълбочен интерпретатор на сериозните текстове на писмата и дневниците на Клара Шуман, долавяща и предаваща на публиката и най-деликатните емоционални нюанси на любовното чувство – радостта и терзанията, вдъхновили и двамата творци.
Пламен Бейков, като един от последните ученици и сценични партньори на забележителния български педагог и пианист доц. Ирина Щиглич е работил под нейното лично ръководство върху художествено-драматургичната и лингвистична интерпретация на песни на Роберт Шуман и други немски и австрийски композитори, които по-късно изпълнява многократно във Великобритания и България.
Спектакълът „... Твоя вярна Клара” бе представен за първи път в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” на 21-ви март 2010 година на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе – там, откъдето е започнала забележителната си театрална кариера Татяна Лолова.

В програмата на камерния концерт-спектакъл са включени:
Двадесет кратки любовни песни от Роберт Шуман по текстове предимно на Хайне и Гьоте.
Откъси от тайните писма на Клара Вик до Роберт Шуман, както и от нейните дневници, представени от актрисата Татяна Лолова.
Две кратки клавирни пиеси от „Детски албум” на Роберт Шуман.

Пламен Бейков и Божена Петрова работят вече четвърти сезон като дуо за камерна музика.
През сезоните от 2006 до 2010 те представят десет концертни програми – „Музиката на Великобритания”, „Очарованието на любовта”, „Блаженството на смъртта”, „Силата на вярата”, „Тайната на познанието”, „Репетиция”, „Руски сезони”, „Orpheus Britannicus” – в чест на Хенри Пърсел, „И полетела русская душа” – в памет на незнайния руски войник и програмата, представена за Международния център „Елиас Канети” за 200-годишнината от смъртта на Йозеф Хайдн „Близката Виена”. Те са изнесени на камерните сцени на Русенската опера и Музикалния център „Борис Христов” – София, както и на сцената на Художествена галерия „Николай Павлович” – Свищов. Репертоарът на камерното дуо се резширява непрестанно – вече съдържа над сто песни, сред които циклите „Песни и танци на смъртта” и „Без слънце” на Мусоргски, „В сумрак” от Гречанинов, „Четири сериозни песни” от Брамс, „Три песни по стихове на Микеланджело” от Хуго Волф, „Песни на мъртвите деца” от Малер и още песни от Бритън, Шуберт, Шуман, Рахманинов, Димитър Ненов и други. Концертът им с британска музика бе филмиран от Националната телевизия ВВТ и бе излъчван многократно, а през февруари 2008-ма година в МЦ „Борис Христов” те проведоха едноседмичен майсторски клас по пеене на английски език със студенти по класическо пеене и ученици от НМУ”Л.Пипков” – общо около 20 активни участници, които завършиха курса с концерт.

ПЛАМЕН БЕЙКОВ е завършил Кралския колеж за музика в Лондон. Специализирал е в Българската академия за изкуство и култура в Рим – последният ученик на знаменития бас Борис Христов. Участвал е в летните академии на мецосопраното Маргарита Лилова, организирани от Международния фестивал „Варненско лято”. В настоящия момент е солист на Оперно-филхармонично дружество – Русе. От 1998 до 2007 година е водил частен клас по пеене и вокална интерпретация. В камерно дуо е работил с бележития музикант и педагог Ирина Щиглич до смъртта й през 2007 година. Гастролирал е като оперен, кантатно-ораториален и камерен изпълнител в повечето европейски държави, в САЩ и Русия.
БОЖЕНА ПЕТРОВА е завършила Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в класа по пиано на педагога и изявения концертен изпълнител проф. Йовчо Крушев. Носител е на награди от конкурсите „Светослав Обретенов” – Провадия, „Димитър Ненов” – Разград и на Първата и Специалната награди на Втория международен клавирен конкурс „Албер Русел” – София. Многократно е концертирала като солист на Русенската, Бургаската, Видинската и Разградската филхармонии, както и на Шанхайската Филхармония в гр.Сеул, Корея. В периода 2003-2008 година участва в турнетата на New York Harlem Theatre с операта „Порги и Бес” на Дж.Гершуин в Германия, Холандия, Испания и Япония. От 2002 година е пианист-солист на Оперно-филхармонично дружество – Русе.


Цени на билетите: 10, 15, 20, 30 лв.
Билети на касите на НДК-София, Концертна зала – Пловдив, Туристически информационен център-Пловдив
On-line http//www.eventim.bg, http//www.ticketsbg.com, http//www.ticketstream.bg


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *