Театралният документален проект „Ние сме боклуците на Източна Европа“ в Червената къща

|

Театър  „Реплика‘‘ и интердисциплинарна театрална лаборатория NEDRAma представят „НИЕ СМЕ БОКЛУЦИТЕ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА‘‘, театрален документален проект на Георг Жено и актьорският колектив „Театър Реплика‘‘ с подкрепата на „Гьоте институт‘‘ България.
Работейки върху двата документални проекта: „Боклук“ –за хората, които живеят от кофите за боклук в София и „Изход“-проект за българите ,които искат да напуснат или вече са напуснали България, актьорите, които са още и автори, решиха да свържат двата проекта в един общ,тъй като и двата имат сходна тема. Заглавието, което избраха е: „Ние сме боклуците от Източна Европа“.
Това е много лично представление на актьорите. Разказ с историите на техни близки приятели, техните лични истории и истории на други хора, които те приемат като лични, защото актьорите разпознават себе си в живота на тези други хора, разпознават цялата ситуация в България и се опитват да разсъждават върху това в представлението.
„Ние сме боклуците от Източна Европа“ е чувството и разбирането на актьорите как хората от Западна Европа и собственото им правителство се отнасят с тях. Разбира се, с чувство за самоирония, предвид сложността на темата и натрупванията. Хората от Западна Европа са в паника, че българите и румънците ще се появят в страната им и ще им откраднат всичките пари и работни места. Хиляди български момичета работят като проститутки в страните от Западна Европа, западните мъже се държат с момичетата от Източна Европа така, сякаш всички са проститутки и лесно могат да бъдат купени, и се случва наистина често българи да крият произхода си и да казват, че са от Испания или други страни. Но независимо от това, хиляди българи ще напуснат страната в началото на 2014 година, заради новите закони в Европа. Така че ние наистина можем да говорим за един своеобразен изход към Западна Европа и затова, че много от тези хора се надяват да започнат нов и по-добър живот. Защото за повечето хора живота в България е без нормална здравна система, където хората се страхуват от болниците си, без перспективи за работа в бъдеще, действително страшна бедност, без вяра в бъдещето на страната въобще, чувството и знанието, че тяхното правителство краде парите им и унижава хората със цялата корупция, също правителството с гротескните си политически решения и това, че не прави нищо, за да спомогне хората да имат по-добър живот в България. Даже протестните движения изглеждат така, сякаш нямат достатъчно сила и мощ да променят нещо.
Плакат за представлениетоОт друга страна актьорите говорят с българи, които са напуснали страната и живеят в страните от Западна Европа и животът им се оказва доста по-различен от това, което те са си представяли. Историите им действат и като доста изненадващо огледало за хората от Западна Европа.
Актьорите стават посланици на гласовете на тези хора, на техните биографии в представление, което е сътворено само от истински истории, без да претендират да копират реалността, но да я организират тук и сега...


Можете да гледате представлението на 1 и 28 февруари 2014 г. от 20,30 часа в Центъра за култура и дебат „Червената къща“, София.

За да проследите дискусията по темата, и за повече информация, посетете страницата на проекта във facebook.


За Георг Жено


Художествен ръководител и създател на театър „Йозеф Бойс”, Москва.


Роден в Хамбург (Германия) през 1976 г. Живее в Москва. Завършил е Руската академия за театрално изкуство РАТИ (ГИТИС), в класа на  Марк Захаров.


През 2000 г. работи като асистент на режисьора Франк Касторф в спектакъла “Fatherland” в Deutsches Schauspielhaus в Хамбург.


Един от създателите на знаменития „Театър.doc” в Москва . От  2009 до 2011 г.  -художествен ръководител на   документалната програма на „Театър.doc”


От 2012 г. е  член  на  художествения съвет на „Четвъртия театър” в “Международния  Мемориал”,  ръководи  програмата “Драма на паметта”.


Поставил е повече от 30 спектакъла в Русия, Германия, Украина, България, сред които са:  “Обществото на анонимните художници”, “Norway today”, “Демокрация.doc”, “Истина ... отвъд полярния кръг” (Театър.doc и Театър” Йозеф Бойс). “Сексуалните неврози на нашите родители”, “Ваал”, “Наташина мечта” (Център  за драматургия и режисура под ръководствота на  А. Казанцев и М. Рощин), “Трима другари”, “При нас всичко е добре” (ТЮЗ „Киселев” в Саратов) “Разбитата делва” (Воронежски Камерен театър). Продуцент на спекталите “Трета смяна” (номинация за “Златна маска”-2010 в конкурса “Експеримент”) и ”Павлик мой бог” (номинация за “Златна маска”-2011 в конкурса “Експеримент”).


Продуцент и  ко-режисьор на спектакъла ”Час  18″ ( номинация за “Златна маска”-2011 в  конкурса “Експеримент”). Документален спектакъл по  делото Магнитски.


Неговият проект КРИЗИС беше поканен да участва в 7-то Берлинско Биенале на съвременното изкуство 2012. Спектакълът му “При нас всичко е добре” по пиесата на полския драматург Дорота Масловскоа,  взе участие в програмата “Нова пиеса” в рамките на  фестивала „Златна маска” 2011 г. в Москва. Спектаклите му са чести участници в моного руски и чужди фестивали.


Снимал се е в киното, във филма на  Пьотр Тодоровски “Съзвездието на бика”, където изпълнява главната роля.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *