Три изложби се откриват преди началото на Sofia Architecture Week 2011

|
Три изложби: "Чешки архитектурен кубизъм"; "Берлин" – фотографска изложба на Герит Енгел; и "Невидима София" се откриват преди началото на фестивала за архитектура и модерна градска среда Sofia Architecture Week 2011. Той е организиран от списание ЕДНО, фондация “Америка за България” и Столична община. Програмата е част от културния календар на София, кандидат за Европейска столица на културата 2019.
Тази година фестивалът ще се проведе от 1 до 6 ноември, с основна локация: Перформ Бизнес Център, на ул. Позитано 2.
"Чешки архитектурен кубизъм" се откри на 19 октомври в Чешкия културен център, на ул. Раковски 100. Изложбата разказва историята на чешкия архитектурен кубизъм – движение, което започва само три или четири години след като Пикасо завършва "Госпожиците от Авиньон" (считана за първата кубистична картина) през 1907 г. Идеята за изложбата е на Зденек Люкс, уважаван архитектурен историк. По негова покана архитектурният фотограф Естер Хавлова снима в черно-бяло избрани сгради от различни градове на страната.
Изложбата "Чешки архитектурен кубизъм" е съпътствана и от едноименна книга, написана на английски и чешки език, която ще е в продажба на място.
Тази част от програмата на фестивала се осъществява със съдействието на Чешки център - София.

"Берлин" – фотографска изложба на Герит Енгел
Изложбата се открива на 26 октомври (сряда), от 19,00 ч. в +това , на ул. Марин Дринов 30. Герит Енгел ще ни покаже Берлин през серия архитектурни фотографии. Всички избрани от него сгради имат собствен облик, а чрез дистанцираното им улавяне на лента, авторът се доближава до портретната фотография и чертае различна и необикновена визуална история на града. Серията Берлин е и своеобразен инициатор на създаването на типология на архитектурата на града, 20 години след падането на берлинската стена.
Тази част от фестивалната програма се осъществява със съдействието на Гьоте институт - София.
"Невидима София"
Изложбата "Невидима София" се открива на 27 октомври (четвъртък), от 19,00 ч. в Склада, на ул. Бенковски 11. "Невидима София" е фотографски проект на Стефан Маринов и Елена Героска. Тяхна отправна точка е ежедневно заобикалящата ни красота, която често остава незабелязана. Всяка композиция от проекта се състои от две фотографии, направени на две различни места от двамата автори. “С този проект искахме да преоткрием столицата, да обединим на пръв поглед несъчетаеми места от нея, които заедно създават нова реалност и визия за нашия град чрез фотографията като изразно средство”, споделят Стефан и Елена.
Програмата на фестивала съдържа 15 изложби, 12 лекции, 7 работилници, 8 дискусии, 3 теми с посещение на специални обекти, 2 музикални партита, работни срещи, презентации, 4 филмови прожекции и др, които търсят отговора на въпроса “Архитектура с неограничени възможности?”.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *